Што се тренерите за еСпорт и што прават тие?

Вести

2022-12-22

Eddy Cheung

Ако сте заинтересирани за е-спорт, можеби сте забележале објава за тренер на универзитет или помала, грасрут организација. Можеби ќе се запрашате: „Што се тренери за еспорти или тренери за еспорти, и зошто се толку важни за индустријата за игри?

Што се тренерите за еСпорт и што прават тие?

Успешниот тим за е-спорт има посветен тренер кој им помага да стратегираат, да ја проценат противничката екипа, да градат единство во тимот, да го зајакнат моралот, да ги водат индивидуалните играчи и да победуваат на турнири. За максимални резултати, тренерите за е-спорт соработуваат со директори за еспорт и аналитичари за е-спорт.

Што е тренинг за еСпорт?

Тренерот во е-спортот вклучува обезбедување експертиза, осмислување стратегии и поттикнување на кохезија меѓу играчите. Како тим, тие треба да работат на нивната комуникација, вештини за играње и способност да се ослободат од личните прашања и да се фокусираат на тимот. Тие треба редовно да прават работи за да ги зајакнат своите врски еден со друг.

Овде, ќе разговараме дали работните места за е-спорт тренери се правилниот пат за вас, како и за прецизните должности на тренерот за е-спорт, како тие должности би можеле да се променат во зависност од големината на тимот, видот на играта што се тренира, и други фактори.

Одговорностите на тренерите за еСпорт

Во еСпортот, примарен фокус на тренерот е на тимот, а не на индивидуалните играчи, како што би било за конвенционален менаџер. Успехот ќе биде резултат на зголемените способности на спортистите на теренот и елиминацијата на неспортски стресови, како што се физичките проблеми и емоционалните оптоварувања.

Тренерот за е-спорт е одговорен за следните должности:

  • Одредете ја состојбата на мета и искористете ги тие информации за да развиете победнички планови кои ги користат способностите на вашиот тим.
  • Зголемете ја комуникацијата играч до играч. Можно е да се постигне оваа цел преку вежби за градење тим и анализа на снимките од играта за да се забележат клучните случаи на погрешна комуникација.
  • Користете различни техники за да го одржите расположението на вашиот тим и да му дадете победнички начин на размислување на теренот.
  • Дојдете до дното на проблемите на играчот и понудете советување за тие грижи за да можат да се фокусираат на својата игра без да го одвлекуваат вниманието.
  • Проверете дали тимот има сè што му треба пред да замине на патување. Се однесува на дресови на играчи, опрема за спонзори и други предмети со логото на тимот.
  • Поставете пријателски натпревари помеѓу тимовите за да им дадете дополнителни шанси да ги усовршат своите вештини.
  • Соработувајте со менаџерите на клубот за да решите на кои турнири да учествувате. Доколку тренерот е вработен, осигурајте се дека играчите чии оставки се бараат да добијат доволно услуга од тимот за да се гарантира нивното заминување.
  • Доколку има такви, соработувајте со аналитичарите на тимот за да ги испитате деталните статистики на играта и сметките за игра по игра за да ги намалат најеклатантните слабости на тимот. Аналитичарот(ите) на тимот, исто така, ќе соработуваат со раководството на тимот за да го проучат натпреварот и да одредат како најдобро да се подготват за претстојните натпревари.

Ова е прилично детален преглед на должностите на тренерите за еСпорт, но важно е да се запамети дека обемот на работа на тренерот може да се прошири или намали во зависност од обемот на бизнисот што го нуди клубот.

Овде, ќе елаборираме што прават тренерите за еСпорт за да ги разјаснат.

Развој и анализа на тимска стратегија

Како тренер треба да се стремите кон максимален процент на победа. На овој начин, сите победуваат - клубовите и играчите. Затоа, еден од најголемите пристапи за постигнување на оваа цел е ангажирање на врвна екипа со врвни стратегии.

Земете ја популарната MMORPG League of Legends како пример. Има над 150 ликови што може да се репродуцираат, 180 парчиња опрема, пет улоги на играчи, пет рути на руни, 55.000+ пермутации на руни и ажурирања на играта на секои две недели, заедно со нов или ажуриран шампион секој месец или така. Има многу да се размислува во однос на стратегијата, со тоа што треба да се одлучува за ликови, руни и градби.

Плус, има сива зона вклучена. Секој аспект од играта, од избраните шампиони до предметите изработени до фрлените руни, мора да биде доволно флексибилен за да се прилагоди на способностите на другата страна, вештините на играчот и околностите на играта. Ако на другиот тим му недостига основен шампион способен да нанесе магична штета, на пример, нашиот тим може да избере да трча три шампиони со тенок и да ја промени нашата градба за да го подобри нашето занемарување на физичка штета (познато како оклоп).

Ова е многу основна илустрација за тоа како играчите можат да ја приспособат механиката на играта. Потенцијалните активности на секој играч во контекст на поголема стратегија се друга компонента. Главниот фокус на игрите како Counter-Strike: Global Offensive и Valorant е на овој механичар.

Користете ја мапата Valorant Haven како пример и концентрирајте се на страната на нападот. Главните фактори за разлика помеѓу тимовите, освен компетентноста на нивните играчи, се ликовите што тие избираат да ги играат, оружјето што го купуваат и улогата што овие фактори ја играат во севкупната стратегија на тимот.

Во игра како Valorant, тие се предодредени да пропаднат ако тимот не примени паметна стратегија. Во рацете на тренерот е да го спроведе овој план, бидејќи тие се помалку емотивно вложени во играта отколку играчите и можат да ја видат големата слика.

Развивање на силните страни на сегашниот тим

Едноставно кажано, успехот на играчот во ова е директно пропорционален на тоа колку добро игра. Тоа е победничка ситуација: колку повеќе постигнуваат, толку повеќе луѓе се приспособуваат и толку повеќе пари заработуваат сите.

Тренерот често организира препукувања или препукувања за да им помогне на играчите да станат подобри. За да се испробаат нови тактики и планови во амбиент налик на игра без притисок на вистинска конкуренција, неколку спортови обезбедуваат егзибициони игри против тимови со сличен квалитет. Често нема удел во ниту еден исход од овие натпревари.

Едното предупредување со кримите е дека другата страна може да го предвиди и подготви вашиот план ако го користите.

Одговорност на тренерот е да ја олесни ефективната комуникација меѓу членовите на тимот. Вежбите за градење тим, обрнувањето внимание на тоа кога инаку тивок играч мора да зборува и препознавањето на појавата на развој на тензии меѓу играчите и решавањето на нив пред тие да ескалираат се сите ефективни средства за оваа цел.

Тимски став и концентрација

Ова е од суштинско значење за конкурентните тимови и учесниците во турнирите. За разлика од судирите, влогот е многу поголем во реалните игри, а резултатите честопати директно влијаат на рентабилноста на компаниите кои ја плаќаат сметката и за играчите и за тренерот.

Ако тимот не може да се претстави соодветно на овие натпревари, тренерот може да биде отпуштен, играчите да ги загубат своите стартни позиции, а органите може да ги намалат нивните плати. Обврската е на тренерот да ги спречи овие промашувања да ги натераат играчите да ја фрлат својата напорна работа.

Најдобро служи за интересите на компанијата

Како и со секој друг бизнис, професионалните организации за е-спорт мора да обезбедат дека ќе заработат профит од нивните инвестиции. Тоа би биле инвестиции со подолг рок на доспевање и очекувани финансиски придобивки за бизнисот.

Секако, како тренер за е-спорт, би сакале вашите играчи да ги дадат своите најдобри перформанси на натпреварите за да можат да добијат што поголема изложеност. Сепак, тренерот повремено дава совети за време на неколкуте натпревари на кои ќе учествува тим за е-спорт. Тимот од највисоко ниво не треба да троши време и пари во натпреварување на настан од пониско ниво, кога наместо тоа можеби вежба за натпревар од повисоко ниво.

Или тимот ќе добие позитивен публицитет за возврат, што ќе доведе до тивка, но значајна предност на долг рок во таа област. Тоа би можело да биде добротворен настан каде играчите можат да донесат донации за каузата по нивниот избор, а тимот добива позитивен прес. Иако генералниот менаџер и раководството на тимот обично се одговорни за овие одлуки, тренерот може да биде вклучен во таквите разговори.

И на крај, платата на тренерот за еСпорт мора да се оправда со поволностите што ги дава на компанијата. Ако не го сториме тоа, ќе мора да направиме корекции на крајот од тимот.

Дали треба да почнете да гледате на работни места за тренери за еСпорт?

Треба да земете неколку размислувања пред да одлучите дали да продолжите или не да се занимавате со е-спортски тренер. Во овој дел, брзо ќе ги разгледаме тие размислувања за да можете да одлучите дали да се биде тренер е вистинскиот избор за вас.

Заповедна почит

Степенот до кој ја почитувате почитта од другите играчи е од клучно значење. Ако сте гејмер и можете да ја цените целата напорна работа што гејмерите ја вложуваат, ќе го добиете ова. Можеби ќе ви биде полесно ако имате претходно искуство како конкурентен играч, особено на високо ниво.

Сепак, има многу дополнителни компоненти за почитувана личност. Размислете дали ги третирате вашите спортисти со почит додека ја одржувате вашата позиција на контрола. Мора да застанете и да ја браните својата позиција без да ја изгубите свеста или да влегувате во чести тепачки.

Дали сте подготвени да го заштитите вашиот тим од надворешниот свет и да им дадете приоритет на вашите играчи над сè друго? Колку добро ја разбирате крајната цел на тимот и предизвиците со кои се соочуваат за да ја постигнат?

Сите лидери, но особено сите тренери, треба да ги имаат овие квалитети. Тренерите и во традиционалните спортови и во еспортот треба да направат рамнотежа помеѓу пристапот и почитувањето на нивниот тим.

Солидно познавање на игри и конкурентна игра

Како и традиционалниот спортски тренер, тренерот за еСпорт треба да биде добро упатен и во играта и во натпреварувачкиот пејзаж. Тешко е да се замисли кошаркарски тренер кој не е страстен за играта. Истото важи и за тренерите во еспортот (иако, како и во традиционалните спортови, ова е случај само понекогаш за раководството).

Уште една работа што ви треба е запознавање со локалната конкуренција. Можеше да играш на пониско ниво за да имаш корист од тоа, но тоа помага. Наместо тоа, треба да научите сè што треба да знаете за натпреварувачката сцена, вклучувајќи го теренот на играта, постојано менување на мета, предизвиците со кои се соочуваат играчите и чекорите што мора да се преземат за тимот да успее.

Вашата тренерска ефективност и способност да му помогнете на вашиот тим ќе се подобрат ако ги следите советите од вториот до последниот пасус. За да најдете решение за овој проблем, ќе треба да потрошите многу време за учење за животната средина. Сепак, со напорна работа и самодисциплина, секој може да премине од комплетен почетник до кандидат за тренерска позиција.

Завршни мисли

Може да тврдите дека тренерските работи за еСпортови се новата „тоа“ кариера за гејмерите кои сакаат да заработат за живот правејќи го она што го сакаат. Запомнете, сепак, дека ќе треба да вложите малку време и напор пред да можете да се наречете тренер за е-спорт и да преземете должности за тренер за еСпорт. Тоа одзема време и трудоинтензивно. Клучот за да се биде одличен гејмер е да се специјализираш за една активност. Гледање професионални играчи и е-спорт натпревари, можеби ќе научите многу за мета и други детали на играта.

Тренерот за е-спорт може да заработи од 20.000 до 152.000 долари годишно, така што јасно е дека ова е остварлива професионална опција. Ако го имате она што е потребно за да го направите она што го прават тренерите за еСпорт, може да биде одличен момент да започнете кариера како тренер за е-спорт, ако тоа е нешто за што сте размислувале.

Најнови вести

Основите на обложувањето Fortnite
2023-03-30

Основите на обложувањето Fortnite

Вести