Сè што треба да знаете за Е-спортови : Терминологија

Жаргонот се однесува на посебни изрази, фрази или зборови што се користат во одредена област или професија, како што се право, спорт, медицина, бизнис итн. Типично, жаргонот го разбираат корисниците во таа одредена област; тоа е тешко за другите луѓе да го разберат. Сепак, жаргонот за еСпорт е сопствена област и има широк спектар на фрази и терминологии што ги користат обложувачите и гејмерите. И додека некои од овие терминологии се специфични за играта, други се општи терминологии.

Жаргонот е критичен дел и парцела на еСпортот. Како прво, мора да има добра комуникација меѓу играчите на еСпорт, навивачите, обложувачите и другите засегнати страни. За обложувачите на еСпорт, жаргонот може да биде разликата помеѓу победата и загубата. Се разбира, никој не треба да се обложува чие значење не го разбира.

Еспорт и натпреварувачки жаргон за игриТерминологија за игри на МОБАЖаргонот на FPS игрите
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Со оглед на тоа што библиотеката за е-спортски жаргони е длабока, потребно е слободно време да научите за лингото пред да го ставите првиот облог. Најдобриот дел е што разбирањето на овие терминологии не е далеку од можно. Овој блог пост се обидува да открие некои од најчесто користените терминологии во светот на е-спортот.

Еспорт и натпреварувачки жаргон за игри

 • Еспорт: Видео игри со натпреварувачки сцени. Некои од најпопуларните еСпортови вклучуваат CS: GO, League of Legends и Dota 2.
 • Зонирање: Присилување на противниците да напуштат област со употреба на агресија. Ова има за цел да и даде на страната на играчот конкурентна предност со обезбедување на најбезбедната област.
 • Помош: Да се направи штета на противникот, а потоа да се остави да биде убиен од соиграч. На пример, играчот може да погоди непријател и да се оддалечи некое време. Кога ќе дојде соиграч и ќе го убие непријателот, играчот постигнува асистенција.
 • Задна врата: Се прикрадуваат зад или околу непријателот без да знаат, веројатно затоа што нивниот фокус е на друго место. Кога ќе сфатат, веќе е доцна.
 • Ботови: Играчи контролирани од компјутер, но со кои човечките играчи можат да се натпреваруваат за време на играта. Ботовите им овозможуваат на играчите да ги усовршат своите вештини пред натпреварите.
 • Генератор на случаен број: Скратено како RNG, ова се однесува на елемент на случајност вклучен во некои игри, како што е Hearthstone.
 • Камп: Кога играчите кампуваат, тие остануваат на поволно место, како што е аголот, и го молзат за убиства или предмети. Пристапните правци на ова место се обично ограничени.
 • Комбинација: Секвенца од напади каде едниот води кон следниот. Ова го лишува противникот од шансата за бегство. Тие дури и не можат да го блокираат или да се спротивстават на нападот.
 • Коло: Сите еспортски настани во една календарска година. На пример, Dota 2's Circuit вклучува малолетници, The International, Majors и добротворни настани.
 • Носете: Кога играчот ќе се претстави добро за да го надомести лошиот настап на неговиот тим, а тимот оди до крај за да стигне до победа, се вели дека тој играч го носи тимот.
 • Буф: Се однесува на ефект, способност или магија што ја зголемува моќта на ликот.
 • Одбијте: Вклучува противник кој се обидува да изврши акција против играчот, но играчот противречи за да ја неутрализира акцијата. На пример, кога играчот ќе се напојува пред противникот кој прв го видел, се вели дека го негирал противникот.
 • Работ за обложување: Предност што обложувач ја има пред спортската книшка. Оваа предност може да се стекне на повеќе начини, вклучително и осмислување систем за обложување со искористување на маргините или проучување игри/натпревари за да стекне знаење што му помага на обложувачот да постави победнички облози.
 • Мамка: Преправајќи се дека сте слаби за да го намамат противникот во ситуација кога лесно може да биде совладан.
 • Сооднос KDA: Односот KDA (убиства, смртни случаи, асистенции) е бројот на убиства, смртни случаи и асистенции што му се припишуваат на играч на натпревар.
 • Ноб: Играч кој е нов во одреден наслов на игра. На Noobs му треба време да разбере како функционира играта.
 • Ганк: Повеќе играчи напаѓаат еден противник. Се верува дека противниците кои ќе успеат да побегнат од банда без помош на соиграчите се многу вешти и моќни. Некои дури продолжуваат да убиваат ганди.
 • Стаклен топ: Играчот кој убива или добива поени за својот тим многу ефикасно, но сепак е ранлив, а лесна цел за противниците е позната како стаклен топ. Во FPS, стаклените топови се оние што играчите можат да ги купат без никаков оклоп. Во МОБА, стаклените топови се типично херои со голема штета во секунда.
 • Програмер: Фирма која произведува игри за е-спорт. Се разбира, постојат игри произведени од повеќе од една фирма. Класичен пример е Call of Duty.
 • Цел: Посебни цели или цели кои го ставаат тимот на играчот во поволна позиција. Целите може да вклучуваат работи како чудовиште кое нуди љубител на тимот.
 • Китинг: Оддалечување од противникот што го гони додека одржува релативно безбедно растојание.
 • Детска грижа: Често им помага на соиграчите за да добијат поголема моќ да продолжат да се борат.
 • Џунглање: Престој во џунгла за да стекнете злато и искуство наместо да убивате неутрални.
 • Изградба: Кога играчот гради, тие ја подобруваат својата база или карактер давајќи му способности и предмети. Областа на фокус зависи од видот на градбата. Овие области може да вклучуваат одбрана и штета.
 • Клан: Играчите кои редовно играат игри со повеќе играчи се познати како клан.
 • Тренер: Тренерите се фигури/ликови одговорни за подобрување на перформансите на тимот. Тие го прават тоа со давање совети, тактики и стратегија. Тие можат да ја анализираат и статистиката на противниците.
 • Боцкање: Останување на безбедно растојание и ослободување на штета на противникот во делови додека не се откажат.

Терминологија за игри на МОБА

Додека многу игри MOBA (мултиплеер онлајн битка арена) се достапни денес (од 2022 година), Дота 2 и Лига на легенди се несомнено најпопуларните и најиграните во овој жанр. Така, се исплати да се погледнат овие две.

 • Танки: Тенковите се ликови кои, и покрај тоа што се бавни, многу е тешко да се убијат бидејќи можат да се пофалат со еден тон робустен оклоп.
 • Крвлив: Овие се големи убијци, на пр. стрелци и атентатори, но сепак се многу слаби кога е одбраната во прашање. Фактот што не можат да се одбранат ги прави мрзливи (лесно можат да бидат убиени). За да се осигураат дека ќе преживеат долго, тие се движат низ мапата со многу претпазливост, осигурувајќи дека се вклучуваат само во борби што можат да ги добијат со најмалку комбинации, да речеме, една или две.
 • Внесувач: Фидер е играч кој постојано е убиен од противниците. Сепак, фидерите може да се ретки во натпреварувачките натпревари.
 • AoE: AoE, која во целост е Арена на ефектот, е вештина чиј ефект се чувствува низ цела област на противникот (како што е избрано од играчот) наместо само еден противник. Оваа вештина е корисна кога се справувате со многу противници лоцирани на една мала област.
 • Туркање: Намерата на тимот да го премести својот лази по лентата на противниците за да ги уништи неговите инхибитори, бараки, одбранбени столбови или кули. Притисокот може да се постигне од тим или еден играч; тоа зависи од прогресијата и ситуацијата на играта.
 • Точка: DoT (Оштетување со текот на времето) се предмети кои предизвикуваат оштетување на противниците постепено преку труење, крварење или горење.
 • Крајна: Најважната вештина на одреден шампион.
 • Земјоделство: Убивање и последен удирање половци/подложници во фаза на лента.
 • Прва крв: Првото убиство за време на натпревар во МОБА. Убиецот обично добива бонус злато.
 • FF: Кога соиграчот бара од тимот да „изгуби“, да се откаже од играта и да се предаде.
 • АА: АА значи Автоматски напад, кога играчот не користи никакви способности освен основниот напад (може да биде или навалица или во опсег).

Жаргонот на FPS игрите

Најпопуларната FPS игра досега е CS: ОДИ. Еве неколку терминологии што треба да ги совладате пред да ја зафатите играта.

 • Еко круг: Губењето на неколку последователни рунди може да ја оштети економијата на тимот, лишувајќи го од можноста да купуваат предмети за следните неколку рунди, кои се познати како еко кругови.
 • Осветлено: Играч добива штета во тековното коло, се вели дека е запален.
 • Моли: Еден од петте типови гранати на CS: GO. Обично има за цел да ги спречи противниците да пристапат до одредена точка на картата.
 • Коби: Убивање на противник со граната на долги растојанија.
 • Анти-еколошки круг: Ова е кога тимот купува оклоп способен да донесе повеќе пари по убиство додека се соочува со противници кои се на еко рунда.
 • Зајакнување: Двајца или тројца играчи работат заедно за да победат пречка и да добијат предност на теренот над противниците.
 • Ротации: Движење на играчите од една до друга точка на картата со цел одбрана или напад на второто.
 • Топ Фрагер: Успешно убива противник. Тоа значи и најефективни играчи во однос на поени и убиства.
 • Застрелан повикувач: Исто така познат како капетан во играта, Shot Caller е носител на одлуки во играта за прашања како што се контрола на картата, ротации и управување.
 • Немезис: Немезис е непријател кој го соборува играчот многу пати по ред - без да го убие назад.
About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Услови за еСпорт и лиго што треба да ги знаете
2023-01-19

Услови за еСпорт и лиго што треба да ги знаете

Сет е застрашувачки во доцниот натпревар. Ова ниво на потенцијал за тенкови, заедно со толку висок излез на DPS, може да биде катастрофално за тимовите на кои им недостига AoE контрола на толпата. Неговиот потенцијал за носење ќе биде снежна топка ако повторно може да го украде Red Buff.