10 Најдобрите еСпортски обложувалници во Италија

Популарноста на е-спортот постојано расте во текот на последната половина деценија низ целиот свет. Оваа популарност виде дека многу луѓе станаа спортисти со полно работно време со тренери и плати. Турнирите за е-спорт сега се големи настани со огромни чанти за кои треба да се борите. Натпреварите како што се The International, FIFA e-World Cup и League of Legends World Cup (LoL) се играат и гледаат од милиони луѓе ширум светот. Земјите постепено го признаваат официјално е-спортот.

Со овие чекори, е-спортот неизбежно го привлече обложувањето во нивната партија. Многу сајтови за спортско обложување додаваат е-спортови во нивните каталози за обложување и привлекуваат голем број обложувачи! Избувнувањето на коронавирусот во 2020 година го подобри играњето и обложувањето е-спортови бидејќи ги клекна повеќето други спортски дисциплини на колена.

10 Најдобрите еСпортски обложувалници во Италија
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Лудилото за е-спортско обложување се зафати и во Италија. Нема шанси земја позната по љубовта кон задоволството и спортот да биде изоставена од забавата. Никогаш! Законите за коцкање во земјата кои постојано се развиваат одиграа огромна улога во процутот на е-спортското обложување во земјата. Има повеќе од неколку онлајн-страници каде обложувачите можат да ги обложуваат своите облози.

Оваа статија ја истражува состојбата на онлајн обложување е-спорт Италија, земја која имаше еден од најинтересните циклуси на регулирање на коцкањето во светот.

Историја на е-спорт обложување во Италија

За да се разбере моменталната состојба на обложувањето во Италија, и поконкретно е-спортското обложување, важно е да се разбере од каде започна сето тоа. Од куќите за игри кои се резерва на богатите до денес кога секој може да игра на најдобрите страници за е-спорт обложување што ги нуди Италија, тоа беше долго патување.

Историја на коцкањето во Италија

Италија со векови има различни форми на коцкање. Всушност, земјата е потеклото на многу од она што е во мејнстрим индустријата за коцкање денес. Терминот „казино“ и игрите како бакара (15-ти C) и бинго (1534) се сите подароци на Италија за светот на игрите.

Уште кога постоеше Римската империја, Италијанците играа Ludus Duodecim Scriptorum. Играта ја сакаа римските легионери кои подоцна ја раширија низ регионот. Подоцна го промени своето име во сегашниот наслов - Табла.

Во 1638 година, Венеција ја отвори главната коцкарска куќа Ридото. Куќата одобрена од владата беше отворена за сите, но само богатите луѓе можеа да си ги дозволат понудените влогови. Сиромашните останаа настрана и, до одреден степен, владата ја постигна својата цел да го контролира коцкањето. Ridotto беше затворен во 1774 година и го отвори патот за затворени куќи за игри - казина.

Модерна историја на коцкање

Во поново време, новите игри влегоа на италијанската гејминг сцена. Меѓутоа, беа воведени закони кои ги забрануваа сите форми на игри. Всушност, коцкањето и денес е криминално во Италија во некои аспекти (дискутирано малку подоцна во статијата). Земјата ги измени своите закони и повеќето облици на коцкање се легални во Италија денес.

Во денешно време, спортските игри заземаа голем дел од играњето, толку многу со љубовта што Италијанците ја имаат кон фудбалот.

еСпорт денес во Италија

ESports имаше повеќе фактори на поддршка кои му помогнаа да расте брзо во Италија. Прво, преку 50,54 милиони луѓе имаат пристап до интернет во земјата. Тоа е приближно 83,7% од 60-милионското население. Големината на населението и бројот на корисници го направија е-спортот многу популарен во Италија. Второ, љубовта кон фудбалот од страна на Италијанците придонесе за е-спорт обложувањето базирано на фудбалот да цвета. Другите игри како Dota 2, Call of Duty и LoL се зголемија поради нивната чиста возбуда.

Достапноста на онлајн обложувањето е-спорт го олесни обложувањето. Играчите можат да следат и да се обложуваат на еспорт натпревари и веб-страници надвор од Италија. Олабавувањето на законите за обложување не можеше да дојде во подобро време. Еспортските игри/обложувања се меѓу ретките индустрии кои најдоа сребрена линија во пандемијата.

Иднината на е-спорт обложувањето во Италија

Италија ќе продолжи на истата траекторија како и остатокот од светот во прифаќањето на е-спорт обложувањето се повеќе и повеќе. Помеѓу 2020 и 2021 година, бројот на корисници на интернет во земјата се зголемил за 1,1 милион. Зголемениот број на интернет корисници значи дека повеќе луѓе ќе можат да пристапат до страниците за е-спортско обложување.

Од 60-милионското население, 66,3% се на возраст меѓу 15 и 64 години. Ова е постојан тренд во Италија од 2002 година. Тоа значи дека бројот на луѓе во групата за ентузијазам за обложување нема да се промени. Оние кои ќе ја поминат границата бидејќи биле запознаени со обложувањето преку онлајн е-спорт, веројатно нема да престанат. Особено ако се има предвид дека можат да играат од дома дури и кога не се многу мобилни.

Понатаму, сè повеќе тела го препознаваат е-спортот како вистински спорт. Ова ќе значи дека повеќе луѓе ќе одат професионалци и ќе се зголеми бројот на натпревари. Како резултат на тоа, ќе има повеќе облози на е-спортови по единица време.

Законодавството, исто така, ќе обликува како еволуира обложувањето за е-спорт. Бидејќи многу луѓе веќе се обложуваат во странство, има смисла владата на Италија да ги лиценцира операторите во нејзините граници за да заработуваат приходи од нив. Повеќе оператори во земјата ќе го зголемат бројот на обложувачи.

Дали казината се легални во Италија?

Да и не. Смешно, нели?

Италијанскиот закон ги криминализира сите форми на коцкање и на јавни места и во приватни клубови. Сепак, можете да играте повеќето казино игри без да прекршите никаков закон. Еве како функционира интересната техничност.

Законот прави разлика помеѓу игри на чиста среќа и игри на вештина. Има толеранција за второто, но го забранува првото. Меѓутоа, истиот закон ги оправдува спортските обложувања и лотарии од листата на забранети игри со закон.

Овие, како и секоја друга форма на коцкање, се регулирани од Автономната управа на државните монополи (AAMS). Телото издава лиценци, ја регулира практиката и казнува прекршоци со парична казна или затвор.

Но, тогаш, тешко е да се дојде до прекршување.

Акти за обложување во Италија

Законот многу еволуираше од апсолутна забрана до сегашното законодавство речиси бесплатно за сите. Првите чекори кон широко распространета легализација започнаа во 2006 година. Другите членки на Европската унија (ЕУ) се пожалија дека Италија ги крши трговските договори со ЕУ со тоа што им забранува на некои лиценцирани оператори да работат на нејзина територија.

Италија поднесе одбрана користејќи го своето кривично право, но беше прогласена за виновна затоа што претходно не пријавила список на забранети веб-страници во ЕУ.

  • Акт од 2006 година дозволи Европската асоцијација за слободна трговија (ЕФТА) и обложувачките оператори на ЕУ да работат во Италија во согласност со законските одредби на земјата.

  • Законот за финансии (2007) дополнително го отвори полето за играње. Тоа ги направи игрите на вештината со карти легални. Одредбата беше тие да се играат во турнирски формат. Влоговите исто така беа поставени да бидат еднакви на таксата за турнирот. Тексас Холд Ем се прикраде во правната заграда преку овој закон. Среќните игри со карти како Punto Banco останаа на студ. Но, не за многу долго.

  • Во февруари 2011 година, Уредбата за Комунитарија дозволи покер и казино игри со вистински пари. Исто така, го префрли оданочувањето од промет на добивка. Овој потег го направи полето попрофитабилно за обложувачките оператори. Новолегализираните игри подлежат на данок од 20%, додека лотариите, вештите игри и обложувањето со коњи се наплатуваа по стапка од 3% на купувањата што ги продаваа.

  • Comunitaria, исто така, им помогна на обложувачите барајќи од операторите да плаќаат не помалку од 90% од облозите како добивки. За да се ограничи играчите да не претеруваат, откупот за покер турнир беше ограничен на 250 евра (281 УСД денес. Почетниот максимален влог беше поставен на 1000 евра (1127 УСД).

Законодавство за е-спорт во Италија

Е-спортот е релативно нова спортска дисциплина низ целиот свет. . Како резултат на тоа, Италија не ги помести законите за да ги регулира ниту самите игри, ниту операторите за обложување кои обезбедуваат онлајн обложување е-спорт. Меѓутоа, поради нивната природа, обложувањето е-спорт е контролирано од италијанските онлајн закони кои се прилично структурирани во споредба со другите места во светот.

Прописите формулирани во 2006 година го допреа и онлајн коцкањето. На легитимните оператори од други земји им беше дозволено да обезбедуваат во Италија, потег поради кој прописите беа спорни. Италија ги измени своите регулативи за да се усогласи со договорот за Европската економска заедница (ЕЕЗ) и на онлајн-операторите од странство им беше дозволено да нудат игри со вистински пари во земјата.

Прописите бараа таквите оператори да добијат лиценца од ААМС. За да се квалификува за лиценца, компанијата мораше да потврди одредени критериуми. Тие мораа да работат во Европа во претходните две години, со промет од најмалку 1.500.000 евра. Тие, исто така, мораа да платат такса од 350.000 евра на ААМС, да бидат со седиште во земја на ЕУ и да имаат основање како друштво со ограничена одговорност. ААМ издаваат само 120 лиценци.

Еспортското обложување функционира според овие правила, имајќи предвид дека повеќето обложувалници кои ги нудат игрите веќе нудеа и други услуги за спортско обложување во земјата.

Играчите на Италија омилени е-спортски игри

Италијанските е-спортски обложувачи претпочитаат различни игри, сите информирани од различни причини. Повеќето играчи претпочитаат игри со кои се запознаени, додека има дел кој ја претпочита авантурата на испробување нови работи. Според овие преференции, обложувачите во Италија како:

ФИФА е-спорт

Љубовта кон фудбалот отсекогаш била дива во Италија. Еспортот со фудбалска тема отсекогаш ќе биде хит. Овој дури дебитираше од вистинските тимови од Серија А (италијанска прва дивизија) Сампдорија и Рома.

Претставниците од двата тима се сретнаа во натпревар чија конкуренција на Светскиот куп порасна од 26.000 долари во 2016 година на над 500.000 долари во 2021 година. Пензионираната италијанска икона Андреа Пирло е жесток навивач на ФИФА. Програмерите EA Sports работат напорно за да го одржуваат во врвна состојба секоја сезона.

Pro Evolution Soccer

Уште еден случај на фудбалско лудило. Италијанскиот играч Еторе „Еторито97“ Џануци беше еден од најдобрите играчи кои ја зголемија играта.

Другите игри со стрелци во прво лице и онлајн битка арена со повеќе играчи (MOBA) се омилени во Италија само поради возбудата што ја имаат. Call of Duty (CoD), PlayerUnknown Battlegrounds (PuBG), League of Legends (LoL) и Halo се сите широко популарни игри меѓу играчите и обложувачите во Италија

Популарни начини на плаќање на е-спорт обложување во Италија

Италијанците ја сакаат својата погодност. Кредитната картичка неодамна беше на најпрефериран начин на плаќање и сè уште е широко популарен. Според JP Morgan, повеќето трансакции се вршат и завршуваат преку мобилни и во апликации.

Следни најпопуларни се картичките, при што Visa и MasterCard го преземаат лавовскиот дел. Повеќето од овие картички се издадени од PostePay и Cartasi. Двајцата се толку популарни што понекогаш се нарекуваат едноставно „начин на плаќање“

Следни на ред се е-паричниците. Најпопуларните во оваа категорија се PayPal и Trustly. Банкарските трансфери исто така се користат во помал обем, најмногу затоа што им е потребно подолго време за да се обработат плаќањата во споредба со другите методи споменати погоре.

Најчесто поставувани прашања

Дали е-спорт обложувањето е легално во Италија?

Да, е-спортот е легален во Италија. Тоа е опфатено со истите закони кои го регулираат онлајн обложувањето.

Може ли да се обложувам на прекуокеански оператор додека сум во Италија?

Да, можете да се обложувате на веб-страница во странство додека сте во Италија. Странските страници треба да бидат регистрирани во земјата и да живеат во земја на ЕУ.

Кои се најпопуларните е-спортови за обложување во Италија?

FIFA и Pro-Evolution Soccer се најпопуларните игри за обложување. Зад нив се Fortnite, LoL, PuBG, CoD, Dota 2 и Halo.

Кои се најдобрите италијански играчи за е-спорт за обложување?

Андреа Менгучи од Pro-Magic, Рикардо „Рејнор“ Ромити од StarCraft II, Алесандро „стерми“ Авалоне од ФИФА и Еторито97 од PES се најпопуларните облози врз основа на нивните минати добивки на големите натпреварувања.

Кои начини на плаќање се прифатени во италијанското е-спорт обложување?

Повеќето сајтови ги прифаќаат сите главни меѓународни начини на плаќање. Најпопуларните се мобилните плаќања, плаќањата со картички (Кредит, Виза и Мастеркард), е-паричниците (PayPal и Trustly и онлајн банкарски трансфери.

Која е законската возраст за коцкање во Италија?

За да учествувате во казино, спорт и е-спорт обложување во Италија, треба да имате 18 години или повеќе.

Како да се обложувам на е-спорт?

Одете на веб-локација која нуди обложување за е-спорт. Постојат различни облози како севкупен победник и појави во игра. Облозите се ставаат слично како оние во редовните спортови. Ви треба салдо за обложување за да играте за вистински пари.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)