Што се тренерите за еСпорт и што прават тие?

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
Fact CheckerTomas NovakFact Checker

Ако сте заинтересирани за е-спорт, можеби сте забележале објава за тренер на универзитет или помала, грасрут организација. Можеби ќе се запрашате: „Што се тренери за еспорти или тренери за еспорти, и зошто се толку важни за индустријата за игри?

Успешниот тим за е-спорт има посветен тренер кој им помага да стратегираат, да ја проценат противничката екипа, да градат единство во тимот, да го зајакнат моралот, да ги водат индивидуалните играчи и да победуваат на турнири. За максимални резултати, тренерите за е-спорт соработуваат со директори за еспорт и аналитичари за е-спорт.

Што се тренерите за еСпорт и што прават тие?

Што е тренинг за еСпорт?

Тренерот во еспорт вклучува обезбедување експертиза, осмислување стратегии, и негување на кохезија меѓу играчите. Како тим, тие треба да работат на нивната комуникација, вештини за играње и способност да се ослободат од личните прашања и да се фокусираат на тимот. Тие треба редовно да прават работи за да ги зајакнат своите врски еден со друг.

Овде, ќе разговараме дали работните места за е-спорт тренери се правилниот пат за вас, како и за прецизните должности на тренерот за е-спорт, како тие должности би можеле да се променат во зависност од големината на тимот, видот на играта што се тренира, и други фактори.

Одговорностите на тренерите за еСпорт

Во еСпортот, примарен фокус на тренерот е на тимот, а не на индивидуалните играчи, како што би било за конвенционален менаџер. Успехот ќе биде резултат на зголемените способности на спортистите на теренот и елиминацијата на неспортски стресови, како што се физичките проблеми и емоционалните оптоварувања.

Тренерот за е-спорт е одговорен за следните должности:

  • Одредете ја состојбата на мета и искористете ги тие информации за да развиете победнички планови кои ги користат способностите на вашиот тим.
  • Зголемете ја комуникацијата играч до играч. Можно е да се постигне оваа цел преку вежби за градење тим и анализа на снимките од играта за да се забележат клучните случаи на погрешна комуникација.
  • Користете различни техники за да го одржите расположението на вашиот тим и да му дадете победнички начин на размислување на теренот.
  • Дојдете до дното на проблемите на играчот и понудете советување за тие грижи за да можат да се фокусираат на својата игра без да го одвлекуваат вниманието.
  • Проверете дали тимот има сè што му треба пред да замине на патување. Се однесува на дресови на играчи, опрема за спонзори и други предмети со логото на тимот.
  • Поставете пријателски натпревари помеѓу тимовите за да им дадете дополнителни шанси да ги усовршат своите вештини.
  • Соработувајте со менаџерите на клубот за да решите на кои турнири да учествувате. Доколку тренерот е вработен, осигурајте се дека играчите чии оставки се бараат да добијат доволно услуга од тимот за да се гарантира нивното заминување.
  • Доколку има такви, соработувајте со аналитичарите на тимот за да ги испитате деталните статистики на играта и сметките за игра по игра за да ги намалат најеклатантните слабости на тимот. Аналитичарот(ите) на тимот, исто така, ќе соработуваат со раководството на тимот за да го проучат натпреварот и да одредат како најдобро да се подготват за претстојните натпревари.

Ова е прилично детален преглед на должностите на тренерите за еСпорт, но важно е да се запамети дека обемот на работа на тренерот може да се прошири или намали во зависност од обемот на бизнисот што го нуди клубот.

Овде, ќе елаборираме што прават тренерите за еСпорт за да ги разјаснат.

Развој и анализа на тимска стратегија

Како тренер треба да се стремите кон максимален процент на победа. На овој начин, сите победуваат - клубовите и играчите. Затоа, еден од најголемите пристапи за постигнување на оваа цел е ангажирање на врвна екипа со врвни стратегии.

Земете ја популарната MMORPG League of Legends како пример. Има над 150 ликови што може да се репродуцираат, 180 парчиња опрема, пет улоги на играчи, пет рути на руни, 55.000+ пермутации на руни и ажурирања на играта на секои две недели, заедно со нов или ажуриран шампион секој месец или така. Има многу да се размислува во однос на стратегијата, со тоа што треба да се одлучува за ликови, руни и градби.

Плус, има сива зона вклучена. Секој аспект од играта, од избраните шампиони до предметите изработени до фрлените руни, мора да биде доволно флексибилен за да се прилагоди на способностите на другата страна, вештините на играчот и околностите на играта. Ако на другиот тим му недостига основен шампион способен да нанесе магична штета, на пример, нашиот тим може да избере да трча три шампиони со тенок и да ја промени нашата градба за да го подобри нашето занемарување на физичка штета (познато како оклоп).

Ова е многу основна илустрација за тоа како играчите можат да ја приспособат механиката на играта. Потенцијалните активности на секој играч во контекст на поголема стратегија се друга компонента. Главниот фокус на игрите како Counter-Strike: Global Offensive и Valorant е на овој механичар.

Користете ја мапата Valorant Haven како пример и концентрирајте се на страната на нападот. Главните фактори за разлика помеѓу тимовите, освен компетентноста на нивните играчи, се ликовите што тие избираат да ги играат, оружјето што го купуваат и улогата што овие фактори ја играат во севкупната стратегија на тимот.

Во игра како Valorant, тие се предодредени да пропаднат ако тимот не примени паметна стратегија. Во рацете на тренерот е да го спроведе овој план, бидејќи тие се помалку емотивно вложени во играта отколку играчите и можат да ја видат големата слика.

Развивање на силните страни на сегашниот тим

Едноставно кажано, успехот на играчот во ова е директно пропорционален со тоа колку добро игра. Тоа е победничка ситуација: колку повеќе постигнуваат, толку повеќе луѓе се приспособуваат и толку повеќе пари заработуваат сите.

Тренерот често организира препукувања или препукувања за да им помогне на играчите да станат подобри. За да испробаат нови тактики и планови во амбиент налик на игра без притисок на вистинска конкуренција, неколку спортови обезбедуваат изложбени игри против тимови со сличен квалитет. Често нема удел во ниту еден исход од овие натпревари.

Едното предупредување со кримите е дека другата страна може да го предвиди и подготви вашиот план ако го користите.

Одговорност на тренерот е да ја олесни ефективната комуникација меѓу членовите на тимот. Вежбите за градење тим, обрнувањето внимание на тоа кога инаку тивок играч мора да зборува и препознавањето на појавата на развој на тензии меѓу играчите и решавањето на нив пред тие да ескалираат се сите ефективни средства за оваа цел.

Тимски став и концентрација

Ова е од суштинско значење за конкурентните тимови и учесниците во турнирите. За разлика од судирите, влогот е многу поголем во реалните игри, а резултатите честопати директно влијаат на рентабилноста на компаниите кои ја плаќаат сметката и за играчите и за тренерот.

Ако тимот не може да се претстави соодветно на овие натпревари, тренерот може да биде отпуштен, играчите да ги загубат своите стартни позиции, а органите може да ги намалат нивните плати. Обврската е на тренерот да ги спречи овие промашувања да ги натераат играчите да ја фрлат својата напорна работа.

Најдобро служи за интересите на компанијата

Како и со секој друг бизнис, професионални сајтови за е-спорт мора да обезбедат дека ќе заработат профит од нивните инвестиции. Тоа би биле инвестиции со подолг рок на доспевање и очекувани финансиски придобивки за бизнисот.

Секако, како тренер за е-спорт, би сакале вашите играчи да ги дадат своите најдобри перформанси на натпреварите за да можат да добијат што поголема изложеност. Сепак, тренерот повремено дава совети за време на неколкуте натпревари на кои ќе учествува тим за е-спорт. Тимот од највисоко ниво не треба да троши време и пари во натпреварување на настан од пониско ниво, кога наместо тоа можеби вежба за натпревар од повисоко ниво.

Или тимот ќе добие позитивен публицитет за возврат, што ќе доведе до тивка, но значајна предност на долг рок во таа област. Тоа би можело да биде добротворен настан каде играчите можат да донесат донации за каузата по нивниот избор, а тимот добива позитивен прес. Иако генералниот менаџер и раководството на тимот обично се одговорни за овие одлуки, тренерот може да биде вклучен во таквите разговори.

И на крај, платата на тренерот за еСпорт мора да се оправда со поволностите што ги дава на компанијата. Ако не го сториме тоа, ќе мора да направиме корекции на крајот од тимот.

Image

Дали треба да почнете да гледате на работни места за тренери за еСпорт?

Треба да земете неколку размислувања пред да одлучите дали да продолжите или не да се занимавате со е-спортски тренер. Во овој дел, брзо ќе ги разгледаме тие размислувања за да можете да одлучите дали да се биде тренер е вистинскиот избор за вас.

Заповедна почит

Степенот до кој ја почитувате почитта од другите играчи е од клучно значење. Ако сте гејмер и можете да ја цените целата напорна работа што гејмерите ја вложуваат, ќе го добиете ова. Можеби ќе ви биде полесно ако имате претходно искуство како конкурентен играч, особено на високо ниво.

Сепак, има многу дополнителни компоненти за почитувана личност. Размислете дали ги третирате вашите спортисти со почит додека ја одржувате вашата позиција на контрола. Мора да застанете и да ја браните својата позиција без да ја изгубите свеста или да влегувате во чести тепачки.

Дали сте подготвени да го заштитите вашиот тим од надворешниот свет и да им дадете приоритет на вашите играчи над сè друго? Колку добро ја разбирате крајната цел на тимот и предизвиците со кои се соочуваат за да ја постигнат?

Сите лидери, но особено сите тренери, треба да ги имаат овие квалитети. Тренерите и во традиционалните спортови и во еспортот треба да направат рамнотежа помеѓу пристапот и почитувањето на нивниот тим.

Солидно познавање на игри и конкурентна игра

Како и традиционалниот спортски тренер, тренерот за еСпорт треба да биде добро упатен и во играта и во натпреварувачкиот пејзаж. Тешко е да се замисли кошаркарски тренер кој не е страстен за играта. Истото важи и за тренерите во еспортот (иако, како и во традиционалните спортови, ова е случај само понекогаш за раководството).

Уште една работа што ви треба е запознавање со локалната конкуренција. Можеше да играш на пониско ниво за да имаш корист од тоа, но тоа помага. Наместо тоа, треба да научите сè што треба да знаете за натпреварувачката сцена, вклучувајќи го теренот на играта, постојано менување на мета, предизвиците со кои се соочуваат играчите и чекорите што мора да се преземат за тимот да успее.

Вашата тренерска ефективност и способност да му помогнете на вашиот тим ќе се подобрат ако ги следите советите од вториот до последниот пасус. За да најдете решение за овој проблем, ќе треба да потрошите многу време за учење за животната средина. Сепак, со напорна работа и самодисциплина, секој може да премине од комплетен почетник до кандидат за тренерска позиција.

Завршни мисли

Може да тврдите дека тренерските работи за еСпортови се новата „тоа“ кариера за гејмерите кои сакаат да заработат за живот правејќи го она што го сакаат. Запомнете, сепак, дека ќе треба да вложите малку време и напор пред да можете да се наречете тренер за е-спорт и да преземете должности за тренер за еСпорт. Тоа одзема време и трудоинтензивно. Клучот за да се биде одличен гејмер е да се специјализираш за една активност. Гледање професионални играчи и е-спорт натпревари, можеби ќе научите многу за мета и други детали на играта.

Тренерот за е-спорт може да заработи од 20.000 до 152.000 долари годишно, така што е јасно дека ова е остварлива професионална опција. Ако го имате она што е потребно за да го направите она што го прават тренерите за еСпорт, може да биде одличен момент да започнете кариера како тренер за е-спорт, ако тоа е нешто за што сте размислувале.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Што точно е тренер за еСпорт?

Тренерот за еСпорт е професионалец кој ги води и менторира играчите и тимовите во конкурентни игри, фокусирајќи се на стратегии, подобрување на вештините и динамика на тимот.

Како тренерот за еСпорт придонесува за тимот?

Тренерот за еСпорт придонесува за тимот преку анализа на играта, развивање стратегии, спроведување на сесии за вежбање и обезбедување психолошка поддршка за подобрување на севкупните перформанси.

Кои вештини се неопходни за тренер за еСпорт?

Суштинските вештини за тренер за еСпорт вклучуваат длабоко познавање на играта, стратешко размислување, комуникациски вештини, лидерски квалитети и способност за анализа и подобрување на динамиката на тимот.

Може ли еСпорт тимовите да се натпреваруваат без тренер?

Додека еСпорт тимовите можат да се натпреваруваат без тренер, имањето еден во голема мера ги подобрува нивните шанси за успех со обезбедување стратешко водство, развој на вештини и морална поддршка.

Како се станува тренер за еСпорт?

Да се ​​стане тренер за еСпорт обично вклучува стекнување големо искуство во релевантната игра, разбирање на динамиката на тимот и развивање на тренерски вештини преку пракса и евентуално формална обука.

Водич за почетници за еСпорт обложување Fortnite

Водич за почетници за еСпорт обложување Fortnite

Добредојдовте во адреналинското царство на Fortnite eSports обложување! Без разлика дали сте ентузијаст за игри или искусен обложувач, овој водич за почетници е ваш пасош за разбирање на работите на обложувањето на натпреварите во Fortnite. Од дешифрирање на статистиката на играчите до совети за стратегиско обложување, ве опфативме. Подготвени сте да го подигнете вашето искуство со игри? Зафатете се и истражете ги нашите препорачани опции за казино во топ-листата на eSportsRanker - каде што ве чека возбудата на обложувањето Fortnite!

Врвни совети за еСпорт обложување за CS:GO

Врвни совети за еСпорт обложување за CS:GO

Дали сте подготвени да се нурнете во возбудливиот свет на обложувањето CS:GO? Тоа е патување кое ветува и возбудувања и предизвици, совршено за сите кои сакаат да додадат дополнителен слој на возбуда во нивното искуство со еСпорт. Без разлика дали сте искусен гејмер или нов во областа на еСпортовите, овој напис е вашиот сеопфатен водич за правење информирани облози на натпреварите CS:GO. За да започнете со десната нога, топло ви препорачувам да посетите највисоко оценет сајт од EsportsRanker. Ова ќе ви даде цврста основа и ажурирани информации за да го започнете вашето обложувачко патување.

Добрите и лошите страни на користењето криптовалути за обложување на еспорти

Добрите и лошите страни на користењето криптовалути за обложување на еспорти

Криптовалутите веќе некое време се на усните на многу луѓе. Како што повеќе луѓе учат за овие дигитални валути, толку повеќе стануваат ентузијасти да ги користат за деловни и лични работи. Сепак, како и со секоја друга добра работа, обложување со криптовалути имаат своја темна страна, особено кога ги користите за еСпорт обложување. 

Еспорт наспроти спортско обложување: сеопфатна споредба

Еспорт наспроти спортско обложување: сеопфатна споредба

Добредојдовте во возбудливото царство на обложување, каде страста за спорт и е-спорт се среќава со возбудата на исчекување и стратегија. Ако сте почетник кој зачекорува во овој жив свет, ве чека просветлувачко патување. Овој водич е прилагоден за да ви помогне да ги разберете нијансите помеѓу еспортското обложување и традиционалното спортско обложување. Додека го истражувате овој водич, не заборавајте да го посетите EsportsRanker за извонредно искуство и најдобрите совети во индустријата. Нивните страници на врвот на листата се одлична почетна точка за да се нурнете во акцијата.

Кои се врвните бонуси за обложување еспортски?

Кои се врвните бонуси за обложување еспортски?

Индустријата за е-спорт продолжува да расте од сила до сила. Со сите показатели кои укажуваат на позитивна иднина, оваа индустрија привлече огромно внимание од различни страни, меѓу кои клучна е индустријата за онлајн обложување.

Кои се најдобрите наслови за еСпорт на кои треба да се обложувате?

Кои се најдобрите наслови за еСпорт на кои треба да се обложувате?

Светот на е-спорт секојдневно се шири бидејќи повеќе луѓе ги гледаат и учествуваат во игрите. Сепак, поради проширувањето на еспортските настани, друг бизнис се прилагоди за да биде во тек со најновите трендови. Обложувањето за е-спорт штотуку беше достапно во бизнисот со обложување, така што страствените играчи, гејмери ​​и обложувачници веројатно можат да заработат пари од нивните омилени настани. Доколку сте заинтересирани да ја испробате својата рака во обложување на е-спорт, следново е листа на врвни еСпортови кои сега се најпопуларни во овој сектор.

Кои се најпопуларните титули за е-спорт за обложување во Азија?

Кои се најпопуларните титули за е-спорт за обложување во Азија?

Добредојдовте во возбудливиот свет на Esports во Азија, динамичен и возбудлив универзум каде возбудата од видео игрите се среќава со стратешкото царство на обложувањето. Ако сте страсни за игри и желни да ги истражите можностите за обложување, дојдовте до совршеното место. Еспортот не е само форма на забава; тоа е развој на пејзаж кој нуди уникатен спој на ангажирање и можности и за искусни обложувачи и за новодојденци. Додека влегувате во овој жив свет, размислете да ги посетите казина со топ листа на EsportsRanker за да го започнете вашето патување. Подгответе се да истражувате во врвните титули за е-спорт што ги привлекуваат обложувачите низ Азија во 2024!

Кои се сајтовите за онлајн е-спорт и зошто треба да ги посетите?

Кои се сајтовите за онлајн е-спорт и зошто треба да ги посетите?

Добредојдовте во динамичното царство на еспортско обложување, каде што возбудата од конкурентните игри се спојува со возбудата на стратешките обложувања. Како почетник кој се движи по овој возбудлив пејзаж, на работ сте да го отклучите светот на можностите. Еспортските обложувања, особено преку онлајн казина, добија значителен моментум, нудејќи уникатен и привлечен начин да се потопите во виртуелните арени на вашите омилени игри.

Обложување на еспорти наспроти онлајн казино игри: јасна споредба

Обложување на еспорти наспроти онлајн казино игри: јасна споредба

Реалноста на современото интернет коцкање е тоа што претставува бескрајни можности. Играчите можат да се обложуваат на спортски и казино игри со значителна леснотија. Исто така, љубителите на коцкање секогаш ќе имаат повеќе од доволно на своите раце. 

Сеопфатен водич за обложување на храбри еСпорт натпревари

Сеопфатен водич за обложување на храбри еСпорт натпревари

Најновиот наслов од Riot Games, Valorant, гледа многу активности на конкурентното коло за игри. Вљубениците во обложување најверојатно ќе забележат зголемување на пазарите за е-спорт кај нивната претпочитана обложувалница, а Valorant веројатно е една од достапните игри.

Топ 8 совети за обложување еспортски за подобри шанси

Топ 8 совети за обложување еспортски за подобри шанси

Добредојдовте во возбудливиот свет на е-спорт обложување! Ако сте почетник, овој сеопфатен водич е прилагоден за вас. Тој е преполн со практични совети и согледувања кои ќе ви помогнат да донесувате информирани одлуки и да ги подобрите вашите шанси во обложувањето е-спорт. Пред да се нурнеме, еве повик за акција: Посетете го eSportRanker за да ја истражите нивната топ листа на препорачани еспортски казина. Оваа платформа е фантастична почетна точка за примена на знаењето што ќе го стекнете овде.

Што е обложување Overwatch: Практичен водич за почетници

Што е обложување Overwatch: Практичен водич за почетници

Онлајн обложувањето е-спорт има свој дел од предизвици. Можеби е тешко да се дефинира обложувањето Overwatch, што е со бројните оператори и секој што треба да ги сфати точките за активирање во различни режими и можности на игра.