Halo

October 31, 2023

Bungie Hit by Layoffs: Delays in Destiny 2 DLC and Marathon Release

Liam Fletcher
WriterLiam FletcherWriter
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Во неодамнешниот извештај, откриено е дека Банџи, познатиот креатор на Halo и Destiny, е погоден од бран отпуштања. Ова не е прв пат компанијата да се соочи со отпуштања во сегашната економска клима, но овој конкретен круг имаше значително влијание. Како резултат на тоа, објавувањето на The Final Shape DLC и Marathon на Destiny 2, мошне очекуваниот стрелец за екстракција, е одложено.

Bungie Hit by Layoffs: Delays in Destiny 2 DLC and Marathon Release

Влијанието на отпуштањата

Додека точниот број на персонал погоден од отпуштањата сè уште не е познат, раните извештаи сугерираат дека десетици луѓе се пуштени. Заминувањата вклучуваат некои вработени на високо ниво, а веста за овие отпуштања предизвика шокови низ платформите на социјалните медиуми како LinkedIn и Twitter.

Тековната економска клима

Индустриите за игри и е-спорт се тешко погодени од глобалниот економски пад, при што десетици илјади луѓе ги загубија своите работни места оваа година. Компаниите се борат да се прилагодат на сè попредизвикувачките услови, а брановидниот ефект од отпуштањата го чувствуваат не само вработените туку и компаниите во кои продолжуваат да се приклучуваат.

Одговорот на Bungie

Како одговор на отпуштањата, извршниот директор на Bungie, Пит Парсонс, издаде изјава. Сепак, некои критичари го критикуваа неговиот одговор како „глув тон“. Влијанието на отпуштањата врз социјалните тимови на компанијата е очигледно, но програмерите засега не се погодени.

Импликации за Bungie's Games

Доцнењето на објавувањето на Marathon, футуристичкиот стрелец за екстракција и The Final Shape DLC за Destiny 2 е директен резултат на отпуштањата. Маратон сега се очекува да биде објавен во 2025 година, додека DLC на The Final Shape е одложен до средината на 2024 година. Вреди да се напомене дека Sony инвестираше 1,2 милијарди долари во „задржување на вработените“ за да ги спречи програмерите на Destiny 2 да го напуштат Bungie.

Долгорочно влијание

Иако одложувањата можеби се најнепосредното влијание на отпуштањата, трагично е што друга компанија мораше да прибегне кон намалување на вработените за да преживее. Основните развојни тимови во Bungie остануваат недопрени, што би требало да го минимизира влијанието врз пуштањето игри и проширувањата. Сепак, поголемото прашање е потребата компаниите да дадат приоритет на благосостојбата на своите вработени.

За повеќе вести за еспорт и игри, посетете го Esports.net.

Најнови вести

Оптимизирајте ја вашата VALORANT игра со смешни вкрстувања
2023-11-26

Оптимизирајте ја вашата VALORANT игра со смешни вкрстувања

Вести