Грција

Еспортските обложувања уживаат голема популарност во Грција. Со многуте опции за избор на сајтовите за еСпорт обложување во Грција, обложувањето драматично стана популарно. Во споредба со минатите години, грчкиот пазар на онлајн спортско обложување гледа нагоре. Во Грција, фанатиците за е-спорт почнаа да се обложуваат на дисциплината додека таа продолжи да се здобива со популарност.

Мнозинството се млади играчи, ова неверојатно ги поттикна интересите за популарните турнирски обложувања. Онлајн спортското обложување во Грција се очекува да еволуира во огромен пазар. Во моментов, најдобрите страници за е-спорт обложување Грција имаат многу инвестирано во обезбедувањето опции за обложување за љубителите на еспортските обложувања во Грција.

Грција
Историја на е-спорт обложување во Грција

Историја на е-спорт обложување во Грција

Еспортските обложувања во Грција, на некој начин, отсекогаш биле легални. Сепак, имаше различни мислења за законитоста на спортското обложување во Грција. Постојат археолошки докази дека Грците почнале да се обложуваат во периодот на почетокот на античките Олимписки игри. Ова било некаде околу 800-700 п.н.е. Кога популарноста на спортското обложување стана очигледна, културата се прошири уште за време на првите Олимписки игри како што се познати денес.

За време на пропаста на Римската империја, коцкањето беше намуртено. Главната причина за тоа беше ширењето на христијанството. Религиозните суеверија фрлаат темен облак врз резултатите од коцкањето.

Ова не ги спречи Грците да се обложуваат на омилените спортови и покрај сета негативност. Овој период бил означен како Темно доба. Имаше огромен јаз во богатството што го направи спортското обложување тешка перспектива за сиромашните луѓе. Ова го направи коцкањето активност за забава за богатите поединци.

Старите Грци уживале во коцкањето во речиси секој аспект од нивниот секојдневен живот. Тие користеа коцки. Тие играа како бунтовна тактика за борба против незаконитоста на коцкањето. Граѓаните дури се натпреваруваа едни против други во натпревари кои вклучуваа облози. Овие натпревари, сепак, беа само за слава и слава.

Историја на е-спорт обложување во Грција
Еспортот во денешно време во Грција

Еспортот во денешно време во Грција

Откако доби две финансиски спасувачки пакети од Европската унија, владата мораше да направи измени во прописите за коцкање. Првичните чекори кон регулирање на онлајн обложувањето е-спорт во Грција започнаа во 2011 година.

Овие чекори беа иницирани со спроведувањето на Законот 4002/2011 и Законот за далечинско коцкање. Владата им додели привремени лиценци на оператори. Овие лиценци се разликуваа во однос на периодите на важност. Периодите на важност се движеа од 5 години до 24 години. Грчката комисија за игри, исто така, ја создаде својата прва црна листа која содржеше домени на нелегални сајтови за обложување е-спорт во 2011 година.

Грчката влада е обвинета за корупција и кршење на директивите на Европската унија во последните 10 години. Сајтовите за еспортски обложувалници поддржани од Врховниот суд на Европската унија ја обвинија грчката влада за кршење на овие директиви. Ова го направи еспортското обложување во Грција контроверзна тема.

Еспортот во денешно време во Грција
Иднината на е-спорт обложувањето во Грција

Иднината на е-спорт обложувањето во Грција

Следејќи го растот на е-спортските обложувања преку Интернет во Грција за време на пандемијата COVID-19, се очекува пазарот за онлајн спортско обложување да има годишен обрт од повеќе од 1 милијарда евра до 2024 година. Статистиката покажува дека е-спортските обложувања во Грција се најбрзо растечкиот пазар на глобално ниво .

Уделите на пазарот на пенетрација беа проектирани на 36 проценти од коцкарската индустрија во Грција. Сепак, поради неговата популарност, се проценува дека пазарните удели одговараат на пазарниот удел од 40 проценти. Ова е просечниот пазарен удел на целата Европска унија.

За време на пандемијата, е-спортот продолжи, бидејќи многу конвенционални спортови беа стопирани. Обложувачите се интересираа за овие спортови, како и страниците за обложувалници. Игрите како FIFA, PES, Fortnite и Call of Duty направија голем напредок. Оваа популарност продолжи дури и кога другите спортови продолжија. Како што расте популарноста, се чини дека е-спортот е опцијата за обложување на иднината во Грција.

Неодамнешните владини регулативи за коцкање се очекува да влијаат на локалните играчи на пазарот. Ова се должи на зголемувањето на даночните стапки на играчите. Играчите сега подлежат на даночна сметка од 35 проценти. Владата, исто така, примени строги мерки како што се ограничувања за освојување и познавање на процедурите за вашите клиенти. Со овие строги мерки, грчкиот пазар за е-спорт обложување е обврзан да види префрлање на нивните играчи кон меѓународни нелиценцирани онлајн сајтови за спортско обложување.

Иднината на е-спорт обложувањето во Грција
Тековни и веројатни промени во законот

Тековни и веројатни промени во законот

Со оваа промена на пазарот, тешко е да се каже дали странските еспортски обложувалници Грција би избрала да се врати. Ова е во случај кога владините регулативи и ограничувања за операторите и играчите на обложувалниците за е-спорт беа разгледани или укинати.

Грчката влада, во 2016 година, навести дека ќе го отвори пазарот за онлајн спортско обложување за странските инвеститори. Издавањето на приближно 15 лиценци за онлајн спортско обложување во 2021 година може да биде позитивната промена што му треба на овој голем пазар за да го продолжи својот легален раст.

Промени во Грција е-спорт обложување

Веќе во 2020 година, онлајн спортското обложување во Грција стана бесплатно и фер за сите учесници, играчи и оператори. Најдобрите страници за обложување е-спорт Грција има слобода да аплицира за лиценци за коцкање од владата, се разбира, со плаќање. За легално да работат операторите за онлајн спортско обложување (кои исто така нудат пазари за обложување е-спорт), таксата за лиценца е 3,5 милиони долари.

Валидноста на лиценците е 7 години, по што се бара обновување. Грчката организација за фудбалска прогноза СА е грчкото тело за игри на среќа основано од владата за да ги следи сите регуларности и неправилности што се случуваат во индустријата за коцкање и обложување. Комисијата за игри создаде данок на коцкање за сите видови на коцкање во Грција од 35% за сите оператори на онлајн спортско обложување и казино. Грчките играчи се оданочуваат и на нивните добивки.

Тековни и веројатни промени во законот
Дали казината се легални во Грција?

Дали казината се легални во Грција?

Во моментов, коцкањето со казино на територијата на земјата е главно фокусирано на туристите. Ова е првенствено затоа што коцкарската индустрија е важен сектор на локалната економија. Сепак, грчката влада постави различни параметри кога е во прашање индустријата за онлајн спортско обложување. Ова е поради зголемената популарност на оваа веб-базирана индустрија за коцкање.

Сепак, и покрај просперитетот на Грција и големиот број туристи, земјата сè уште има многу малку казина од тули и малтер. Грција има само девет стандардни казина. Слот салите се многубројни. Овие слот сали се помали од казината бидејќи имаат само автомати. Високите даноци за коцкање, ограничувањата и другите владини закони се причина за малиот број казина во Грција.

Законодавство за еспорт во Грција

Односот на владата кон онлајн спортското обложување е многу строг. Ова главно е да се обиде да ги спречи луѓето да развијат зависност од коцкање. Меѓутоа, онлајн спортското обложување е легално во Грција. Најзначајното законодавство за коцкање во Грција беше спроведено во 1996 година.

Со популарноста на обложувалниците за е-спорт, грчката влада усвои закон што ги вклучува овие страници за е-спорт обложување Грција. Сè уште не е лесно да се пристапи на грчкиот пазар како оператор за онлајн спортско обложување поради високите даноци.

Од посветлата страна, Грчката комисија за игри е слободна да понуди лиценцирање на кој било оператор за обложување е-спорт. Ова доаѓа со одредба. Лиценците за онлајн спортско обложување се доделуваат само на правни оператори. Овие оператори треба да имаат регистрирани канцеларии или постојан престој во Грција или која било земја во Европската Унија.

Важни правни акти и политики

До денес, сè што е поврзано со локалните активности за коцкање е според Законот 4002/2011. Според овој закон, одредбите ги утврдуваат правилата и условите за кои е дозволено да се нудат сите услуги за игри и коцкање во Грција. Истите закони кои го контролираат традиционалното спортско обложување важат и за е-спорт обложувањето.

Според Законот 4002/2011, мониторингот, надзорот и контролата на грчката територија ги врши независен административен орган. Овој орган се нарекува Хеленска комисија за игри.

  • Земјените казина се предмет на Законот 2206/1994. Овој закон вели дека не постои законска дефиниција за коцкање. Ова покажува дека казината се донекаде легални во Грција, бидејќи нудат услуги кои спаѓаат во категоријата игра на среќа.
  • Законот 3037/2002 го криминализира коцкањето надвор од казина. Според овој закон, грчката влада официјално ги забрани сите видови електронски игри. Исто така, продолжува да се забрануваат овие електронски игри и на јавни и на приватни места се додека се на територијата на Грција.
Дали казината се легални во Грција?
Омилените игри на грчките играчи

Омилените игри на грчките играчи

Грчкиот пазар за е-спорт вклучува различни возбудливи игри. Ова е очигледно од бројот на пазари достапни на грчките платформи за е-спорт обложување. Дури и со огромната разновидност, има некои е-спортови кои се рангираат над другите по популарност меѓу играчите во Грција. Некои од омилените игри на Грците вклучуваат:

Фудбалски игри на ФИФА

Во оваа еСпорт игра, играчите учествуваат во индивидуални натпревари користејќи компјутери и конзоли. Операторите за игри организираат огромни виртуелни фудбалски турнири кои вклучуваат многу меѓународни фудбалски лиги. Бидејќи грчките љубители на еСпорт обложување се главни фудбалски фанови, ФИФА фудбал е најпопуларна игра и меѓу обложувачите.

Дота 2

Ова е онлајн битка арена еСпорт игра. Тој е омилен меѓу Грците поради ексклузивната козметика во играта и одличните бонуси. Во споредба со другите игри за еСпорт, Дота 2 има највисоки стапки во однос на наградните добивки. Играчите учествуваат како тимови и на локални и на меѓународни турнири.

Други популарни е-спортови

Call of Duty, Fortnite и Counter-Strike: Global офанзива се исто така сакани. Популарноста на титулите за обложување варира во зависност од тоа која игра има тековни глобални натпревари.

Омилените игри на грчките играчи
Начини на плаќање во Грција

Начини на плаќање во Грција

Кога ги користите најдобрите страници за обложување е-спорт, многу е лесно да се депонира или повлече средства во Грција. Грчкиот пазар за коцкање има и популарни локални и меѓународни достапни начини на плаќање на играчите. Некои од овие опции за плаќање вклучуваат:

Viva Wallet

Овој начин на е-плаќање е одличен поради неговата разновидност. Тоа им овозможува на своите корисници да прават повеќе од само основни трансакции. Како банка базирана на облак, таа има физички филијали низ Европа кои им помагаат на бизнисите и на индивидуалните корисници да креираат платежни системи. Дозволено е и како опција за плаќање на грчките онлајн спортски обложувалници. Сепак, оваа опција за плаќање не е прикажана на нелиценцирани онлајн спортски обложувалници.

Кредитни и дебитни картички

Најдобрите еспортски обложувалници во Грција прифаќаат депозити преку кредитни или дебитни картички. Ова е многу популарен начин на плаќање за многу играчи на е-спорт обложување. Овие картички се лесни за употреба. Тие исто така нудат отповикување трансакции доколку корисниците на картичката почувствуваат дека е извршена измама.

Нетлер

Нетлер се гордее со ефикасноста на меѓународните плаќања. Веб-страницата има едноставен, лесен интерфејс кој многу корисници го сметаат за лесен за користење. Оваа компанија им овозможува на своите корисници да вложуваат депозити на онлајн сајтови за спортско обложување во Грција и на меѓународно ниво.

Скрил

Оваа опција за е-плаќање им овозможува на корисниците да вршат брзи и лесни трансакции откако ќе бидат најавени на сметката. Со растот на плаќањата со криптовалути во онлајн спортското обложување, Скрил им овозможува на своите корисници да купуваат криптовалути, па дури и да вршат други дигитални плаќања на платформите за е-спортско обложување Грција низ целиот свет.

Начини на плаќање во Грција
Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Која е законската возраст за учество во онлајн обложување е-спорт?

Законски, играчот мора да има најмалку 21 година за да учествува во е-спорт обложување. Во споредба со другите европски земји, ова е до одреден степен постаро бидејќи играчите можат да учествуваат во онлајн спортско обложување од 18-годишна возраст.

Дали се нудат бесплатни облози на грчките сајтови за обложување е-спорт?

Да. Играчите можат да најдат бесплатни облози на некои од најдобрите страници за обложување е-спорт. Сепак, клучно е да се забележи дека повеќето љубители на еспортско обложување претпочитаат меѓународни сајтови за е-спорт обложување во Грција. Поголемиот избор на бесплатни облози и други промоции е главната причина.

Дали играчите на еспортски обложувалници Грција се оданочуваат?

Да. Играчите се оданочуваат. Сепак, зависи од тоа каде се ставаат облозите и колку ќе добијат. Според грчките закони за коцкање, сите добивки до 100 долари се ослободени од данок. Добивките од 100-500 долари имаат данок од 15 проценти. Секоја добивка над 500 долари носи даночна сметка од 20 проценти.

Дали е легално обложувањето преку онлајн е-спорт во Грција?

Да. Спортското обложување во Грција е целосно легално. Од 2011 година, индустријата е предмет на регулатива според Законот 4002/2011. Сите најдобри страници за обложување е-спортски оператори во Грција се обврзани да добијат домашна лиценца за работа. Оваа лиценца важи за период од 7 години.

Каде се пронајдени домени на црната листа?

Од објавувањето на домените на црната листа од страна на HGC, играчите можат да ја најдат најновата верзија на страниците за обложување Грција на црната листа на официјалната веб-страница на HGC.

Најчесто поставувани прашања