Вести

February 14, 2024

Разбирање на алгебарски спирали наспроти псевдо-спирали: забележување на измамникот

Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
WriterАна Стојановска (Ana Stojanovska)Writer
ResearcherHaruki NakamuraResearcher

Вовед

Ако ви е предизвик часот по историја во Persona 3 Reload, подгответе се за вашиот прв час по математика со г-ѓа Мијахара на 27.4. Разликувањето помеѓу алгебарска спирала и псевдо-спирала само со нивно гледање може да биде доста незгодно. Ајде да се нурнеме во клучните точки.

Разбирање на алгебарски спирали наспроти псевдо-спирали: забележување на измамникот

Алгебарски спирали наспроти псевдо-спирали

  • Спиралата А не е алгебарска спирала, додека другите три спирали се.
  • Алгебарските спирали може да се прикажат графички со помош на алгебарски равенки, додека псевдо-спиралите имаат равенки во форма на r = as^m, каде што r е радиусот на закривеноста и s е должината на лакот.

Разбирање на разликата

И покрај наоѓањето објаснување за разликата помеѓу алгебарските и псевдо-спиралите, тоа не даде многу јасност. Равенките на алгебарските спирали се алгебарски во однос на ρ и φ, додека псевдо-спиралите имаат различна форма на равенка.

Идентификување на измамникот

Дури и со објаснувањето, сепак може да биде предизвик да се идентификува измамникот меѓу четирите спирали. Б, која наликува на архимедова спирала, е алгебарска спирала, но другите се нејасни.

Заклучок

Иако спиралите на г-ѓа Мијахара може да бидат збунувачки, добрата вест е што тие нема да бидат вклучени во среднорочните испити. Така, можете едноставно да изберете А, да ја заслужите почитта од вашите соученици и да продолжите понатаму. Само запомнете, вителот со цимет никогаш повеќе нема да изгледа исто.

About the author
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
Ана Стојановска (Ana Stojanovska)
About

Ана Стојановска е динамична личност во светот на онлајн играње во Северна Македонија. Со страст кон технологијата и локалните нијанси, таа се специјализира за локализација на содржината на онлајн казина за да резонира со македонските ентузијасти.

Send email
More posts by Ана Стојановска (Ana Stojanovska)

Најнови вести

Бесниот Болт: Метаиграта на новиот крал на покемон VGC
2024-04-10

Бесниот Болт: Метаиграта на новиот крал на покемон VGC

Вести