Најпопуларните еСпортски обложувалници во Албанија

Албанија е мала земја во Југоисточна Европа, со површина од 28.748 квадратни километри. Ги дели границите со Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Грција. Главниот град на Албанија е познат како Тирана, со население од околу 3 милиони луѓе. Статистиката покажува дека, во одреден момент, повеќе од половина од возрасната популација се занимава со коцкање, вклучително и електронско спортско (еСпорт) обложување. Тоа е и покрај сите законски ограничувања за обложување и други облици на коцкање во земјата.

Бројните обложувалници им овозможуваат на албанските обложувачи да се обложуваат на електронски игри. Сепак, речиси сите страници за обложување еСпорт се базирани на офшор поради законските услови за коцкање во земјата.

Најпопуларните еСпортски обложувалници во Албанија
Најдобрите страници за еспортски обложување во Албанија

Најдобрите страници за еспортски обложување во Албанија

Сепак, е-спортското обложување расте во популарност значително побрзо од сите други форми на обложување во земјата. Тоа е пред се поради бројните предности, меѓу кои и постојаната достапност на пазарите за обложување и зголемената популарност на електронските спортови во земјата.

Зголемениот број на даватели на електронско спортско обложување кои ги таргетираат албанските обложувачи и нивните креативни маркетинг стратегии, исто така, придонесоа за зголемената популарност на електронското спортско обложување Албанија. Тоа е затоа што најдобрите онлајн обложувалници за еСпорт им олеснуваат на обложувачите безбедно и удобно да пристапат до претпочитаните пазари за обложување.

Најдобрите страници за еспортски обложување во Албанија
Историја на е-спортско обложување во Албанија

Историја на е-спортско обложување во Албанија

Е-спортското обложување е релативно ново во Албанија во споредба со другите форми на обложување. Се верува дека обложувачите почнале да се кладат на електронски спортови во средината на 2000-тите, иако албанските обложувачи претходно се обложувале на електронски спортови.

Растот на популарноста на еСпортското обложување во земјата главно беше поттикнат од зголемениот пристап до електронските спортови Многу албански обложувачници можеа легално да пристапат и да учествуваат на електронски спортски настани и турнири онлајн, што им го олеснува обложувањето на игрите и турнирите. Покрај тоа, давателите на офшор обложување, исто така, им олеснија на албанските обложувачници да пристапат до нивните преферирани пазари за обложување.

Историја на коцкањето во Албанија

Албанија беше социјалистичка земја до 1991 година. Сите форми на коцкање беа строго забранети во земјата пред таа година. Новата албанска влада која го собори режимот брзо се легализираше за коцкање во земјата веднаш по преземањето на власта. Сепак, легалниот статус на обложување не траеше долго. Коцкањето стана премногу популарно што почна негативно да влијае на животите на Албанците, така што владата мораше да преземе нешто околу тоа.

Во 2013 година, Еди Рама, новоизбраниот премиер, иницираше кампања против коцкањето. Владата почна да презема различни мерки за спречување на нелегалното коцкање, вклучувајќи ја и познатата „Операција на лудило“. Како резултат на тоа, во 2018 година беше донесен нов закон за коцкање, со кој се осигура дека секоја установа за коцкање е затворена до 1 јануари 2019 година.

Тоа вклучуваше копнени и онлајн коцкарски претпријатија. Дополнително, само лиценцираните хотели со пет ѕвезди и туристичките одморалишта добија дозвола да водат коцкарски операции на копно за да се осигура дека владата ќе продолжи да заработува приходи од туристи кои уживаат во коцкањето.

Историја на е-спортско обложување во Албанија
Еспортско обложување во денешно време во Албанија

Еспортско обложување во денешно време во Албанија

Во моментов, коцкањето на електронските спортови е на највисоко ниво во Албанија. Тоа е и покрај тоа што обложувањето еСпорт и сите други форми на спортско обложување се забранети во земјата. Обложувачите смислија неколку начини како да се обложуваат на еСпорт во Албанија без да имаат проблеми со законот.

Но, владата нема корист од зголемените обложувалници кај граѓаните. Тоа е затоа што не собира даноци од обложувалниците на добивки поради правниот статус на обложување во земјата.

Обложувачите се потпираат на оф-шор обложувалници за да се обложуваат на нивните омилени електронски спортови и нема места за обложување во земјата. Тие обично користат VPN за да пристапат до најдобрите обложувалници за еСпорт, кои помагаат да се осигураат дека нема да имаат проблеми со законот.

Еспортско обложување во денешно време во Албанија
Иднината на е-спортското обложување во Албанија

Иднината на е-спортското обложување во Албанија

Лесно е да се предвиди дека електронското спортско обложување ќе продолжи да расте во популарност во земјата, судејќи според статистиката и зголемената привлечност кон електронскиот спорт кај Албанците во последните неколку години. Тоа е и покрај сите предизвици со кои се соочуваат обложувачите во однос на рестриктивните закони.

Една од главните причини за тоа се се покреативните маркетинг стратегии што ги користат офшор обложувалниците кои го таргетираат албанскиот пазар. Најдобрите еСпортски обложувалници Албанија ги привлекуваат обложувачите преку искористување на различни дупки за да се осигураат дека тие не ги прекршуваат законите.

Друг фактор што придонесува за оваа коцкарска лудост е зголемената популарност на електронските спортови во земјата. Албанските закони дозволуваат обложувачниците да играат нивните омилени електронски игри, под услов да не се обложуваат на нив.

Тоа ги прави играчите повеќе навикнати на игрите за да можат да прават информирани предвидувања за исходите на повеќето игри или турнири. Како резултат на тоа, тие стануваат попримамени да се обложуваат, што придонесува за растот на еСпортските обложувања во Албанија.

Во однос на владиниот став за електронското спортско обложување, неверојатно е дека коцкањето еСпорт наскоро ќе стане легално. Сепак, тоа нема да ги спречи обложувачите да се обложуваат на нивните омилени еСпорт игри, бидејќи постојат бројни начини да го сторат тоа без да имаат проблеми со законот.

Иднината на е-спортското обложување во Албанија
Дали обложувалниците на Esport се легални во Албанија?

Дали обложувалниците на Esport се легални во Албанија?

Разбирањето на законите за коцкање во Албанија е малку предизвик. Идеално, законот дозволува неколку видови и облици на коцкање, ограничени на одредени области каде што туристите ги посетуваат. Никогаш немало случај албански обложувач да биде кривично гонет за обложување на еСпорт. Тоа генерално сугерира дека електричното спортско обложување е „легално“ и покрај законите кои им забрануваат на најдобрите обложувалници за е-спорт слободно да работат во земјата.

Законодавство за е-спорт во Албанија

На Закон за коцкање број 75/2018 ги регулира сите облици на коцкање во Албанија. Законот беше донесен во 2018 година, но стапи на сила во јануари 2019 година. Овој закон ги опишува сите нелегални форми на коцкање и исклучоците. На пример, на туристичките одморалишта и на хотелите со пет ѕвезди им е дозволено да водат коцкарски операции за да ги забавуваат своите клиенти, вклучително и локалните туристи. Тоа вклучува и спортска книшка за еСпорт.

Кога законот стапи на сила во 2019 година, резултираше со затворање на повеќе од 4.400 установи за коцкање во земјата. Тоа резултираше со невработеност за многу Албанци. Исто така, предизвика загуба во даночниот приход кој се проценува на повеќе од 51 милион американски долари.

Сите ефекти го зголемија притисокот врз владата, што резултираше со омекнување на забраната за коцкање. На пример, во главниот град беше создадена зона на казино каде што беше дозволено да работат казината со соодветни лиценци издадени од Управата за надзор на коцкањето.

Оданочување

Владата собира даноци од сите легални установи за коцкање во земјата. Првично, наплатениот данок беше паушална стапка од 15% на месечниот промет и 3% на годишниот промет. Потоа се смени на паушална стапка од 15% на сите бруто добивки. Операторите со коцкање се одговорни за собирање и испраќање на даночните средства до соодветните органи.

Нешто што треба да се забележи е дека албанската влада не собира даноци од обложувалниците кои се коцкаат со обложувалници од офшор. Сепак, обложувачите обично се оданочуваат според прописите на земјата каде што се наоѓа страницата. Избор на интернет-страница за обложување еСпорт Со седиште во земја со ниски даночни стапки или без даночна политика за коцкање е така поволна за обложувачите.

Политика за лиценцирање

Албанија има строга политика за лиценцирање каде што само неколку одбрани оператори за коцкање добиваат лиценци. Тоа помага да се осигура дека операциите на коцкање се правилно управувани. Сепак, процесот на лиценцирање беше стопиран, што значи дека само постоечките коцкарски објекти можат да продолжат да работат.

Дали обложувалниците на Esport се легални во Албанија?
Омилени е-спортски игри на албански играчи на кои може да се обложувате

Омилени е-спортски игри на албански играчи на кои може да се обложувате

Контра-штрајк: глобална офанзива (CS: GO)

Според статистичките податоци, најпопуларна електронска игра меѓу обложувачите во Албанија е CS: GO. Главната причина за нејзината популарност е тоа што е најиграната електронска игра во земјата. Тоа значи дека повеќе обложувачи се запознаени со играта и знаат некои врвни тимови на кои можат да се обложуваат.

Земјата има и а професионална репрезентација што игра во повеќето големи електронски спортски лиги и турнири. Друга причина за популарноста на играта меѓу обложувачите е тоа што нејзините пазари за обложување обично ги нудат повеќето обложувалници, што ги прави лесно достапни за обложувачите.

ФИФА

ФИФА е електронска игра базирана на фудбалските турнири организирани и управувани од организацијата ФИФА. Фудбалот се смета за најпопуларен спорт во Албанија. Популарноста на играта доаѓа директно од популарноста на фудбалот во земјата.

Друга причина за популарноста на играта се нејзините бројни пазари за обложување. Така, обложувачите уживаат во повеќе опции за обложување на видео игри за кој било конкретен натпревар. Повеќето обложувалници за еСпортови онлајн обично нудат слични типови на облози како вистинскиот фудбал, со кои обложувачите се попознати.

Дота 2

Дота 2 е доста популарен не само во Албанија туку и во Европа воопшто. Играта беше објавена во 2013 година и беше прикажана на бројни турнири, привлекувајќи играчи и обложувачници ширум светот.

Големиот број на турнири и лиги во кои играта е прикажана гарантираат дека обложувачите секогаш имаат пазари за обложување бидејќи вообичаено има тековен настан што ја прикажува играта во текот на годината. Покрај тоа, повеќето сајтови нудат атрактивни шанси за играта да привлече повеќе обложувачи.

Fortnite

Fortnite е релативно нова игра во споредба со другите, објавена во 2017 година. Сепак, таа прерасна во последните неколку години. Во моментов се појавува на бројни меѓународни електронски спортски настани и турнири.

Играта има три режими, кои обично со пазари за обложување во најдобрите обложувалници за еСпорт. Природата на играта обично го прави предизвик да се предвиди победникот. Како резултат на тоа, повеќето обложувалници обично нудат високи коефициенти за повеќето пазари за обложување на играта.

Лига на легенди

Лига на легенди е уште една популарна стратешка акциона игра во реално време меѓу албанските обложувачи. Се игра од два тима од по пет или тројца играчи. Играта е забавна, меѓу главните причини за нејзината растечка популарност меѓу обложувачите. Згора на тоа, обложувањето на играта е едноставно, што го прави погодно за обложувачи кои се нови во онлајн електронското спортско обложување.

Омилени е-спортски игри на албански играчи на кои може да се обложувате
Начини за плаќање на е-спортско обложување во Албанија

Начини за плаќање на е-спортско обложување во Албанија

Кредитни картички

Кредитните картички се веројатно најпопуларен начин за плаќање на еСпорт обложување во Албанија. Главната причина е што повеќето возрасни лица со банкарски сметки веќе имаат кредитни картички, што го прави лесно достапна опција за плаќање. Кредитните картички се исто така прифатени во речиси сите офшор обложувалници.

Некои популарни обложувалници нудат дури и бонуси за начинот на плаќање на обложувачите кои вршат плаќања користејќи кредитни картички. Обложувачите избираат кредитни картички како претпочитан начин за депозит за нивната леснотија на користење. Обложувачите треба само да ги внесат деталите за нивната картичка, што трае само неколку секунди. Покрај тоа, плаќањата обично се обработуваат веднаш, овозможувајќи им на корисниците да ги стават своите облози веднаш штом ќе ги извршат плаќањата.

Е-паричници

Електронските паричници се исто така доста популарни меѓу албанските обложувачи. Тие се исто така релативно лесни за употреба. Постојат бројни услуги за е-паричник од кои обложувачите можат да избираат, задоволувајќи ги сите потреби и преференции на секој корисник. Електронските паричници исто така се сметаат меѓу најбезбедните опции за плаќање, под услов корисниците да ги преземат сите релевантни мерки на претпазливост.

Банкарски трансфери

Банкарските трансфери најчесто се користат во Албанија. Тоа е особено популарно меѓу обложувачите кои депонираат големи суми средства на нивните сметки за обложување еСпорт. Тоа е затоа што банкарските трансфери обично имаат високи лимити за трансфер. Тоа е исто така безбеден начин на плаќање.

Начини за плаќање на е-спортско обложување во Албанија
Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Дали има некои електронски спортски обложувалници со седиште во Албанија?

Во моментов, нема еСпортски обложувалници со седиште во Албанија. Тоа е затоа што законите забрануваат работа на онлајн коцкање во земјата. Сепак, обложувачите можат да уживаат во електронското спортско обложување на офшор обложувалниците.

Дали албанските обложувачи плаќаат даноци за нивните победи во еСпортски облози?

Албанските обложувачници не плаќаат данок на владата за добивките што ги добиваат од еСпортските обложувања. Тоа е затоа што повеќето обложувалници обично не се лиценцирани во земјата. Сепак, тие можеби ќе треба да плаќаат даноци за нивните добивки според стапките на земјите каде што се наоѓаат обложувачките сајтови.

Како албанските обложувачи можат да најдат соодветни еСпортски обложувалници?

Брзото пребарување на интернет може да ги насочи обложувачите до стотици обложувалници кои прифаќаат албански обложувачи. Играчите можеби ќе треба да направат опсежно истражување за да ги одредат најсоодветните меѓу опциите. Лесна алтернатива е да користите страница за рангирање на еСпорт за најдобри резултати.

Дали е можно да се обложувате на еСпорт во живо во Албанија?

Албанските обложувачи можат да се обложуваат на егајминг, под услов да користат страница што нуди пазари за електронско спортско обложување во живо. Повеќето натпревари во големите турнири и лиги се пренесуваат во живо, што им олеснува на обложувачите да ги следат и да се обложуваат соодветно.

Најчесто поставувани прашања