Бугарија

Коцкањето е драгоцена активност во Бугарија. Бугарските обложувачници можат да ги играат своите омилени казино игри во копнени или онлајн казина се додека имаат 18 години. Тие вклучуваат пристап до поширок спектар на игри и пазари за обложување, лесна пристапност до различни казина и приватност, меѓу многу други.

Поради зголемената популарност на онлајн обложувањето во земјата, многу оператори за коцкање ги основаа своите бизниси како одговор на готовиот пазар. Меѓународните страници за коцкање се насочени и кон бугарските обложувачници и ги пласираат нивните услуги за коцкање, давајќи им посеопфатна низа опции што треба да ги разгледаат. Играчите обично имаат различни преференции и потреби. Така, ниту едно посебно казино не може да се потврди како најдобар избор за сите бугарски играчи. Неколку размислувања помагаат на обложувачите да ги изберат своите претпочитани казина, со лиценцирање, пријателство кон корисниците, опции за плаќање и опсег на пазари за обложување кои се нудат на врвот на листата.

Бугарија

Кога се разгледуваат пазарите за обложување, еСпортот треба да биде приоритет. eSports игрите станаа популарни меѓу Бугарите во последниве години, што објаснува зошто тие се истакнати во повеќето мејнстрим казина. Сепак, многумина сè уште се фокусираат само на најпопуларните титули и турнири во еСпорт. На тој начин, играчите треба да се погрижат да бидат прикажани конкретните еСпорт игри и турнири во кои уживаат.

Section icon
Историја на е-спорт обложување во Бугарија

Историја на е-спорт обложување во Бугарија

Обложувањето е-спорт започна во Бугарија во доцните 1990-ти. Сепак, само неколку оператори покриваа еСпорт пазари. Главната причина за ограниченото покривање беше тоа што светот на игрите на еСпортот сè уште беше недоволно развиен, со многу малку реномирани организации кои работат еСпорт турнири. Сите форми на онлајн коцкање беа исто така нелегални во тоа време. Така, популарноста на еСпортското обложување растеше многу постепено.

Во 2008 година, онлајн казината беа легализирани во Бугарија. Така, онлајн-страниците за обложување еСпорт почнаа да работат легално во земјата, но според утврдената законска рамка. ЕСпортските игри беа доста популарни. Беа воведени различни атрактивни и забавни игри, според обложувачите повеќе опции за обложување. Технологијата исто така напредуваше така што повеќе обложувачи можеа да пристапат до еСпорт казина. Повеќето казино оператори почнаа да нудат пазари за обложување еСпорт, што ја привлече љубопитноста на повеќето обложувачи.

За време на пандемијата COVID-19, бугарските обложувачи имаа ограничени опции за обложување. Повеќето од редовните спортски натпревари и турнири беа откажани или одложени. Повеќето играчи се свртеа кон обложувањето еСпорт, што беше најмалку погодено бидејќи турнирите можеа да се играат онлајн. Обложувањето е-спорт имаше најголема стапка на раст на популарноста во тој период.

Иднината на е-спорт обложувањето во Бугарија

Експертите од индустријата предвидуваат дека обложувањето еСпорт ќе продолжи да биде отворен, но регулиран пазар за коцкање. Зголемената популарност на еСпортските обложувања во Бугарија несомнено ќе доведат до зголемени приходи за владата, кои може да се насочат кон критичните инфраструктурни случувања во земјата.

Разјарената конкуренција меѓу Обезбедувачи на еСпортски обложувања е подготвен да го подобри квалитетот на услугите и производите за коцкање. Тоа најверојатно ќе привлече повеќе играчи на овој ниш пазар, имајќи предвид дека повеќето обложувачи секогаш ги бараат најдобрите зделки за обложување. Возбудливото искуство што го нудат повеќето игри за еСпорт, кое ќе стане уште подобро, исто така ќе придонесе многу повеќе обложувачи кои се обложуваат на еСпорт.

Историја на е-спорт обложување во Бугарија
Општа историја на коцкањето во Бугарија

Општа историја на коцкањето во Бугарија

Коцкањето има долга историја во Бугарија, која датира од пред неколку векови. Тоа беше главно нерегулирано до 19 век. Писмените записи покажуваат дека формалните прописи за коцкање првпат биле воведени во Бугарија кон крајот на 19 век. Правилата ги забранија повеќето облици на коцкање, што е јасен показател дека во тоа време имало неколку прашања околу тоа. И покрај забраната, нелегалното коцкање продолжи да цвета до 20 век. Повеќето коцкарски операции се одвиваа отворено без никакви последици, поттикнати од високите нивоа на корупција во земјата во тоа време.

Во 1957 година бугарската влада воведе нови закони, правејќи некои видови коцкање легални. Тоа вклучувало лотарија, бинго, монопол и спортско обложување. Истата година е формиран и бугарскиот спортски тотализатор. Првото казино во Бугарија, Витоша, беше отворено во 1979 година. Меѓутоа, во казиното им беше дозволено да играат само туристи. На локалното население им беше забрането да влегуваат во казино до 1993 година.

Современите закони за коцкање беа воведени во 1993 година, кои донесоа бројни промени во бугарската индустрија за коцкање. На пример, системот за лиценцирање беше ремонтиран, а на локалните обложувачи им беше дозволено да играат во казина. Беа воведени и закони за спречување на перење пари. Во 2008 година, онлајн коцкањето беше легализирано.

Општа историја на коцкањето во Бугарија
Значајни историски промени

Значајни историски промени

„Пресвртната точка“ во модерното коцкање во Бугарија се случи во 1993 година. Свежото законодавство масовно ја катапултираше коцкарската индустрија во просперитет и и овозможи на владата да има корист од тоа.

Легализацијата на онлајн коцкањето во 2008 година исто така беше доста значајна. Тоа се случи кога коцкањето преку Интернет ја преземаше коцкарската индустрија ширум светот. Благодарение на тоа, повеќе од 80% од бугарските обложувачи се коцкаат на интернет.

Еспортот во денешно време во Бугарија

Во моментов, бугарската влада бара начини да ја подобри ефикасноста на регулативите на индустријата за коцкање еСпорт. Тоа укажува на веројатноста за промени во законите за коцкање во иднина, иако е сомнително дека коцкањето ќе биде нелегално.

Значајни историски промени
Законодавство за еспорт во Бугарија

Законодавство за еспорт во Бугарија

Обложувањето е-спорт е категоризирано под онлајн коцкање во Бугарски закон за коцкање 2012 година. Ако онлајн казиното ги има соодветните лиценци, законот им дозволува на обложувачите постари од 18 години обложување на видео игри. Законот, исто така, им дозволува на операторите на еСпорт казино да обезбедуваат услуги за коцкање во земјата, без оглед на националноста. Вреди да се напомене дека казино-операторите можат да бидат со седиште во земјата или оф-шор, но тие бараат лиценци, во секој случај, за да ги обезбедат своите услуги на бугарските обложувачи.

Барања за давателите на еспортски обложувања

Како и кај еСпортските обложувања во Чешка, само лиценцирани компании можат да обезбедуваат услуги за еСпорт на бугарски обложувачи. Дополнително, процесот на лиценцирање е доста ригорозен и бара од апликантите да исполнат неколку барања. Државната комисија ги разгледува и издава лиценците за коцкање.

Сите апликанти мора да докажат дека имаат доволно капитал, да се регистрирани во ЕУ, да имаат овластени претставници во Бугарија и да имаат специфицирана опрема за игри како што се компјутерски системи и софтвер за да се квалификуваат за лиценца. Апликантот исто така мора да има активна банкарска сметка во банка на ЕУ и да нема криминално досие. На сите апликанти им се наплаќа такса за апликација.

Законодавство за еспорт во Бугарија
Акти за обложување во Бугарија

Акти за обложување во Бугарија

Сите форми на обложување во Бугарија се регулирани со Законот за коцкање од 2012 година. Државната комисија за коцкање е задолжена за примарните надзорни и регулаторни функции. Управниот орган работи под министер за финансии. Некои од неговите улоги и одговорности се издавање лиценци за оператори со коцкање, издавање задолжителни правила и барања за давање услуги за коцкање, одобрување софтвер што го користат онлајн операторите и вршење општа контрола и надзор на коцкањето во земјата.

Производи за коцкање

Бугарскиот закон ги специфицира сите коцкарски производи што операторите на казината можат да ги понудат. Некои од нив имаат специфични барања за лиценцирање, но општата процедура е слична за сите производи. Првата категорија на производи се состои од игри во казино, вклучувајќи игри со карти и игри на маса.

Втората категорија е обложување. Обложувањето дополнително се класифицира во различни подкатегории, вклучувајќи обложување на случајни настани, обложување поврзано со познавање на фактите и спортско обложување. Обложувањето е-спорт се смета за дел од спортското обложување. Други категории се слотови и машински игри, игри базирани на терминали, бинго и лотарија.

Оданочување на коцкање

Бугарските закони за коцкање бараат од операторите на казината да плаќаат корпоративни даноци за сите генерирани приходи. Платениот данок зависи од неколку фактори, вклучувајќи ги понудените игри во казино или видовите на обложување и употребената опрема. Даночните прагови обично се пресметуваат во проценти.

Земјените казина се обврзани да плаќаат дополнителни 15% на Државната комисија за коцкање (SCG) месечно како такси за одржување на лиценцата. За игри кои плаќаат провизии за учество, казиното мора да плати и 20% од износот на провизијата на SCG. Персоналниот данок на доход не се плаќа за добивки од коцкарски игри, според Законот за даноци на индивидуални приходи од 2006 година.

Операторите на офшор казина не се обврзани да плаќаат корпоративни даноци на доход освен ако поседуваат операции или средства во Бугарија кои се сметаат за постојани претпријатија кои привлекуваат локално оданочување. Локалните сервери и претставници не претставуваат постојани претпријатија. Месечната претплата за одржување лиценца на операторите за онлајн коцкање е 20% од бруто приходот и провизијата од игрите.

Правни случувања

Откако беше усвоен Законот за коцкање од 2012 година, имаше минимални случувања поврзани со законите за коцкање. Некои од резултатите беа од случај до случај, првенствено поврзани со подобрување на прописите за коцкање.

Во моментов, не се планирани значителни реформи или развој на правната рамка за коцкање во Бугарија. Имаше предлог-закон за измени на Законот за коцкање поднесен во 2018 година, кој имаше за цел да ги ограничи операторите на коцкање да продаваат билети и гребење само на одредени локации и да воведат ограничувања за рекламирање игри за коцкање. Парламентот никогаш повеќе не го процесуираше предлог-законот и останува нејасно дали во иднина ќе го донесе во закон.

Акти за обложување во Бугарија
Омилените игри на бугарските играчи

Омилените игри на бугарските играчи

Лига на легенди

League of Legends несомнено се вбројува меѓу најдобрите еСпорт игри на сите времиња. Неговата популарност ги привлече бугарските обложувачи, бидејќи повеќето обложувачи на еСпорт се обложуваат на играта. Играта е едноставна, но бара вештини и стратегии. Обложувачите го сакаат поради неговата возбуда и забава и затоа што го нудат повеќето страници за обложување еСпорт. Повеќето сајтови за коцкање обезбедуваат и атрактивни шанси за натпреварите на League of Legends.

Надгледување

Overwatch е уште една популарна игра на меѓународно ниво, снимајќи до 800.000 дневни рекурентни играчи. Играта со стрелци, исто така, снима некои од најголемите броеви на стримери секој месец. Добар процент од пренесувачите обично се обложувачи кои ги следат натпреварите на кои се обложуваат. Играта се нуди и во бројни еСпорт казина.

Tom Clancy's Rainbow Six Siege

Tom Clancy's Rainbow Six Siege е тактичка шутерска игра која долго време е омилена меѓу бугарските обложувачи. Популарноста на играта постепено опаѓа меѓу играчите бидејќи на пазарот се воведуваат нови игри за еСпорт, но не и меѓу обложувачите. Повеќето еСпортски настани обично ја прикажуваат играта, што значи дека е лесно да се најде.

Храбар

Храбар моментално може да се пофали со преку 700.000 дневни активни корисници на меѓународно ниво, што е доказ за неговата популарност меѓу љубителите на еСпортови. Бесплатната игра со шутерски херој нуди бројни можности за обложување, што обично ги сакаат повеќето обложувачи на еСпортови.

Омилените игри на бугарските играчи
Начини на плаќање во Бугарија

Начини на плаќање во Бугарија

Банкарски картички

Повеќето бугарски обложувачи претпочитаат да користат банкарски картички за да депонираат средства на нивните онлајн сметки за обложување еСпорт. Околу 72% од возрасната популација во Бугарија имаат кредитни или дебитни картички. Повеќето обложувачи имаат лесен пристап до банкарски картички прифатени од најдобрите обложувалници во Бугарија. Правењето депозити со помош на банкарски картички е релативно подостапно од повеќето други алтернативи бидејќи ја елиминира потребата за пренос на средства на посредничка сметка.

Е-паричници

Електронските паричници се на второ место популарен избор на начин на плаќање меѓу бугарските обложувачи. Постојат многу услуги за е-паричник достапни во Бугарија, од кои обложувачите можат да избираат според нивните потреби. Обложувачите претпочитаат е-паричници најмногу затоа што дозволуваат повлекување средства од повеќето еСпорт казина, за разлика од многу други опции. Електронските паричници исто така се обично сигурни и лесни за употреба.

Криптовалути

Криптовалутите постепено стануваат популарни меѓу бугарските обложувачи. Тоа е првенствено поради високите нивоа на приватност што ги нуди начинот на плаќање. Тоа е корисно за обложувачите кои сакаат да испробаат нови казина бидејќи не треба да ги даваат своите банкарски информации кога вршат трансакции. Повеќето поединци, исто така, сметаат дека се занимаваат со повеќето криптовалути како финансиски инвестиции поради нивната висока нестабилност.

Банкарски трансфери

Некои бугарски обложувачи претпочитаат директни банкарски трансфери кога депонираат средства на нивните сметки за обложување еСпорт, особено кога износот на депозитот е висок. Директните банкарски трансфери се генерално безбедни и лесни за следење. Онлајн банкарството исто така го прави процесот релативно едноставен.

Начини на плаќање во Бугарија
Најчесто поставувани прашања

Најчесто поставувани прашања

Дали е-спортското обложување е популарно во Бугарија?

Обложувањето е-спорт е доста популарно во Бугарија, а пазарот секоја година расте доста брзо. Тоа може да се докаже со зголемениот број на онлајн казина кои нудат пазари за обложување еСпорт и приходите генерирани од казината од категориите еСпорт.

Дали е можно да се обложувате на еСпорт натпревари во живо?

Бугарските обложувачници можат легално да се обложуваат на еСпорт натпревари во живо според правилата за обложување поставени од давателот. Тие треба само да ги изберат најдобрите страници за обложување еСпорт во Бугарија кои нудат пазари за обложување во живо за да го овозможат тоа.

Кои се причините да се обложувате на еСпорт?

Обложувањето на еСпорт им овозможува на обложувачите да користат бројни возбудливи можности што ги нудат повеќето обложувалници. Исто така, ќе им овозможи на обложувачите да уживаат во возбудата и возбудата од следењето на натпреварите на кои се обложуваат.

Дали обложувачите мора да знаат за еСпорт игрите за да се обложуваат на нив?

Не е задолжително обложувачите да имаат никакво знаење за еСпорт игрите за да обложуваат на нив. Повеќето обложувалници обично го олеснуваат процесот на обложување како и изборот на тип на облог и претпочитани коефициенти, што секој може да го направи. Сепак, познавањето на еСпортските игри може да помогне во одлуките за обложување. Играчите можат да најдат информации и од водичите за обложување и совети на интернет кои ќе им помогнат да ги направат вистинските облози.

Дали е можно да се обложувате на еСпорт на мобилен?

Обложувачите можат да се обложуваат на еСпортови користејќи ги своите мобилни уреди, под услов да користат веб-локации за обложување погодни за мобилни телефони.

Најчесто поставувани прашања